Alacant participa en la reunió per considerar Tabarca com a Patrimoni Inmaterial de la Humanitat

1720

L’Ajuntament d’Alacant a través de la regidoria de Cultura que ocupa l’edil popular María Dolores Padilla, assistix a les Jornades Culturals ‘La Herència Cultural de l’Aventura Històrica de les Tabarcas, un Patrimoni Mediterrani compartido’ en la ciutat de Tabarka -Tunisia- del 3 al 6 de maig amb motiu de la candidatura de l’herència cultural immaterial de l’Epopeia Històrica Tabarquina a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. El dia 5 de maig, tindrà lloc la firma del Protocol d’Acord de Cooperació i d’Agermanament entre els països que conformen la tabarquinidad: Espanya, Itàlia i Tunisia.

Per a Padilla esta candidatura suposa “situar a l’illa de Tabarca, amb la seua cultura, tradicions, gastronomia i història en l’epicentre cultural del Mediterráneo” i afegeix que “se continuarà treballant a nivell internacional per a aconseguir la denominació de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, un reconeixement a la història i a l’origen de l’Illa de Tabarca i dels seus habitants, un patrimoni que mereix ser reconegut i potenciat per les institucions”.

A més, l’edil afirma que “sense dubte, totes les ciutats que estan representades durant les jornades, com a enclavaments mediterranis, tenen infinitat de punts en comú quant a valors patrimonials, tant des del punt de vista cultural com natural” i finalitza afirmant que "en base a totes estes tradicions i valors patrimonials que ens unixen, així com a un passat històric comú, podem parlar d’un concepte de “Tabarquinitat”; que ha de ser base per a la candidatura a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, així com al futur agermanament de les nostres ciutats, amb l’objectiu clar de conservar la memòria del poble tabarquino, i posar en valor totes les seues tradicions mediterránees”.

Així mateix, la candidatura ha sigut recolzada per la Direcció General de Recursos Pesquers de la Secretaria General de Pesca del Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient del Govern d’Espanya.

En estes jornades, es duran a terme diferents activitats en la ciutat tunisenca de Tabarka, sent el dissabte 5 de maig el dia en què s’abordarà el tema sobre la candidatura així com els primers protocols d’agermanament en les 5 ciutats que conformen l’Univers Tabarquino Mediterrani.

Així mateix, durant la mateixa jornada hi haurà intervencions institucionals, com la del ministre d’Assumptes Culturals, la ministra de Turisme i Artesania, l’ambaixador d’Itàlia i d’Espanya i el governador de Jendouba, l’encarregat de la coordinació del Projecte “Las Tabarcas, Historia, Identidad y Patrimonio Común”; així com la intervenció de les autoritats locals de Tunisia, Itàlia i Espanya entre les que destaca María Dolores Padilla, com a regidora de cultura de l’Ajuntament d’Alacant, en representació de Nova Tabarca.

Una de les accions més importants de l’acte, serà la firma del Protocol d’Acord de Cooperació i d’Agermanament. També, hi haurà una exposició de llibres, fotos i projecció de documentals entre altres així com un espectacle musical de teatre del Mar de Tabarca, junt amb una animació durant la visita al fort-castell de l’illa.

En 2008, va tindre lloc el primer congrés internacional a què van acudir els representants de les ciutats tabarquetes: Pegli (Gènova) , Tabarka (Tunis) , Carloforte i Calasetta (Sardenya) i Nova Tabarca (Alacant) i en la que es la firma de del conveni en què les 5 Tabarcas van recolzar la candidatura.

El passat 30 de març de 2014,, el Ple Municipal de l’Ajuntament d’Alacant i amb el suport de tots els grups polítics, va adoptar l’acord de suport a la iniciativa per a proposar i obtindre la declaració de “Tabarquinitat” com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

En aquesta declaració institucional, es va posar de manifest les diverses manifestacions de caràcter immaterial, que parlen clarament del passat i present que unixen de manera ferma a diverses comunitats mediterrànies que tenen en la “tabarcanitat” una identitat comuna en el parentiu amb llaços existents i presents entre els pobladors existint cognoms comuns que coincidixen, la llengua utilitzada la qual és comú i diferenciable, havent-se transmés de generació en generació. Una llengua ancestral que opta a ser reconeguda com a patrimoni immaterial per part de la UNESCO.

A més, la pesca i les arts marineres, constituïx un dels llaços d’unió més forta entre totes les comunitats “tabarquines”, sent el mar la raó de ser i fojar el caràcter dels pobladors. Una altra de les seues tradicions, són la música i la dansa, comptant amb tradicions com a festes en honor a Sant Joan Baptista en Calassetta i Carloforte, o les que exalcen Sant Pere en esta última.

Un altre dels exemples de les simbiosis entre les poblacions separades geogràficament en l’actualitat, és la gastronomia tabarqueta, amb plats comunament mariners com el típic de Nova Tabarca conegut com el “calder tabarquí”. Per això, totes estes manifestacions immaterials servixen de nexe d’unió entre totes les comunitats tabarquines, un fet que des del Consistori es recolza perquè la seua història i el seu llegat meresquen el reconeixement i la difusió necessàries.

COMPARTIR