Castelló comparteix el seu pla de policia de proximitat en el Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana de Lieja

1315

Castelló ha participat hui en Lieja en l’assemblea general del Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana (EFUS per les seues sigles en anglès), la major organització europea en l’àmbit de la seguretat i la prevenció, en la qual el regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Lorenzo, ha pogut compartir experiències sobre seguretat i prevenció amb altres 250 capitals europees. Amb Lorenzo també ha assistit l’intendent general cap de la Policia Local de Castelló, José Luis Carque.

Lorenzo ha aprofitat aquesta trobada europea per a acostar el model de policia de proximitat que està aplicant la Policia Local de Castelló i que ha obtingut reconeixements nacionals i internacionals. “Estem ací per a aportar experiencia i per arreplegar experiències d’uns altres, i per a sumar en l’estratègia d’aconseguir ciutats més habitables en les quals la convivència es construeix des de la inclusió i l’enteniment de la diferència, lluitant contra la radicalització extrema, el fanatisme i l’odi”, ha afirmat.
En aquest sentit, el regidor ha recordat la participació en el Fòrum sobre la Seguretat celebrat en la Ciutat de Mèxic, al novembre de 2015, on la ponència sobre el model ProxPol de Castelló ha servit per a impulsar la política de Policia de Proximitat per a la les policies municipals i estatals mexicanes i hui s’estén el programa pilot de la ciutat de Escobedo (ProxPol Escobedo) a prop de 80 municipis mexicans.

“La nostra presència en l’àmbit internacional reflecteix l’aspiració de la Policia Local de convertir-se en referent d’un model policial basat en la proximitat entre la ciutadania i la Policia Local, que oferisca respostes més eficaces i consolide un model policial de proximitat que posa l’accent en la prevenció”, ha subratllat el regidor de Seguretat Ciutadana de Castelló.
Per la seua banda, l’intendent general cap de la Policia Local, José Luis Carque, també ha destacat que el pla director ja redactat però en fase d’esborrany “ha sigut presentat en ponències impartides en universitats i acadèmies de policia nacionals i internacionals, en ciutats tals com Madrid, Barcelona, València, Murcia, Vitòria o Sevilla, i en països com Romania, Equador, Guatemala i Mèxic. També existeix un conveni de col·laboració amb el Ministeri de l’Interior i la Policia Nacional de l’Equador, amb diverses ciutats mexicanes i amb cinc ciutats romaneses, on destaca la ciutat de Targoviste).

L’últim èxit de la Policia Local de Castelló és el premi al millor Projecte Nacional en Participació Ciutadana atorgat en el VIII Congrés Nacional d’Innovació en els Serveis Públics (www.cnis.es).

Creat en 1987 sota la coordinació del Consell d’Europa, el Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana és l’organització internacional no governamental d’autoritats territorials més antiga que actua en l’àmbit de la seguretat urbana i la prevenció de la delinqüència.

Aquesta xarxa europea integra a unes 250 ciutats i administracions locals de tota Europa. Tots els anys se celebra una assemblea general que reuneix als membres de l’EFUS. S’estructura a través d’un comitè executiu format per 33 autoritats locals –entre elles l’Ajuntament de Castelló- i un president i sis fòrums nacionals a Alemanya, França, Itàlia, Espanya, Bèlgica i Portugal.

Castelló ja va participar al novembre de 2017 en la 6ª Conferència Internacional del Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana, celebrada a Barcelona, en la qual va liderar un debat amb altres ciutats i governs europeus sobre violències i discriminació.

COMPARTIR