Castelló exigirà que totes les zones verdes de més de 150 m2 incloguen sistemes de reg que reduïsquen el consum d’aigua

732

El nou Pla d’Ordenació Detallada de Castelló (POD), ara en fase d’exposició pública, arreplega en l’apartat d’ordenances que regularan l’activitat urbanística tot un seguit de actuacions per a optimitzar els recursos hídrics, mitigar els efectes del canvi climàtic i lluitar amb l’efecte illa de calor que pateixen les ciutats. Entre les mesures proposades destaca que les noves zones verdes, tant públiques com a privades i l’extensió de les quals siga superior a 150 m2, inclouran sistemes de reg que fomenten l’estalvi i l’eficiència en l’ús de l’aigua.

En concret, hauran de comptar amb programadors i sensors de pluja o d’humitat; aspersors de curt abast en les zones de prada i reg per degoteig en zones arbustives i en arbres, segons recull un dels panells exposats. El coordinador de l’àrea de Desenvolupament de la Ciutat i Sostenibilitat, Fernando Calduch, i la cap de planejament urbanístic, Consuelo Leal, han estat els encarregats de guiar aquesta primera sessió informativa per a acostar als districtes el procés d’exposició pública del POD, celebrada en el Patronat d’Esports i corresponent al Districte Est. Per part de l’equip de Govern han acudit a la reunió la vicealcaldessa de Castelló, Ali Brancal; el regidor d’Urbanisme, Rafa Simó; i el regidor Ignasi Garcia.

Altres propostes també incorporades a les ordenances municipals per a millorar l’eficiència hídrica de la ciutat es refereixen a la permeabilitat del sòl, un element clau per a no trencar el cicle natural de l’aigua i afavorir la renaturalització de l’espai urbà. Així, en zones enjardinades s’afavorirà la permeabilitat mitjançant la utilització d’embuatats o altres tecnologies amb la mateixa fi a fi d’afavorir la infiltració i evitar en la mesura que siga possible la compactació del sòl.

A més, en zones per als vianants i sòls rústics s’hauran d’evitar paviments impermeables que reduïsquen la capacitat d’infiltració natural en el terreny i la seua transpiració, com els asfàltics o de formigó continus, emprant preferentment rajoles separades o de junta oberta, sobre jaç de grava o arena, o terminacions amb grava o arena compactades, preferentment recuperant els tractaments tradicionals superficials.

El regidor d’Urbanisme, Rafa Simó, ha destacat que totes aquestes mesures “s’emmarquen dins dels objectius relacionats amb la sostenibilitat i la qualitat de vida que arreplega el nou planejament amb la finalitat de fer de Castelló una ciutat més amigable i atractiva per a viure”.

Quant a les principals característiques de l’ordenació urbanística en el Districte Aquest destaca la reserva de 13.561 metres quadrats de sòl dotacional per a conservatori de música i/o dansa en el solar situat enfront de la Ciutat de la Justícia, “de manera que garantim l’obtenció del sòl necessari per a desenvolupar un equipament cultural àmpliament reivindicat en la nostra ciutat”.

A més, ha afegit el regidor responsable d’Urbanisme, també destaquen els 116.388 metres quadrats per al futur parc d’Almalafa, situat entre el Palau de la Festa i el col•legi Blasco Ibáñez. Al costat d’aquesta nova zona verda s’obrirà un nou vial que connectarà en línia recta el carrer Fernando el Catòlic, a l’altura de la plaça Cometa Halley, amb l’avinguda Chatellerault, on s’habilitarà una nova rotonda enfront del Palau de la Festa. A més, també es reservarà com a sòl dotacional l’espai triangular que quedarà entre aquest nou vial, l’avinguda Chatellerault i Fernando el Catòlic.

El Pla d’Ordenació Detallada romandrà exposat al públic fins al pròxim 8 de novembre i pot consultar-se tant de manera presencial (edifici Quatre Cantons i Tinència d’Alcaldia del Grau) com on line a través de plageneralcastello.es. Demà dimarts, també a les 18:00 hores, se celebrarà la sessió informativa corresponent al Districte Nord en el polifuncional de Sant Agustín i Sant Marc.

COMPARTIR