Castelló i Târgovişte intercanvien bones pràctiques en la gestió de fons europeus i projectes d’integració social

  941

  L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el seu homòleg de Târgovişte, Cristian Stan, han mantingut una reunió en l’Ajuntament de la localitat romanesa en la primera jornada de l’agenda castellonenca a la ciutat germana. La trobada, en el qual ha participat la pràctica totalitat del Govern municipal, s’ha celebrat en la Saló Florentí de l’Ajuntament i ha servit per a intercanviar bones pràctiques en la gestió de projectes de desenvolupament local i experiències administratives que han tingut èxit en els respectius municipis.

  Un dels assumptes analitzats ha sigut el dels fons europeus. Târgovişte ha gestionat un important paquet d’ajudes comunitàries que sumen entorn dels 100 milions d’euros. La integració en la UE ha permès al país centreeuropeu optar a finançament extraordinari dels Fons de Cohesió com a conseqüència de l’entrada en el mercat comú europeu. Castelló, per la seua banda, gestiona una injecció de 20 milions d’euros en el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI).

  ”L’agermanament entre Castelló i Târgovişte tindrà aprofitament mutu per a les dues localitats. He transmès a l’alcalde la voluntat d’avançar en la cooperació institucional, però especialment en els àmbits econòmic i social. Tenim l’objectiu comú d’impulsar la prosperitat en les nostres ciutats i tenim l’oportunitat de fer-ho compartint el millor que sabem fer ací i allí”, ha afirmat Marco.

  Stan, per la seua banda, ha valorat l’agermanament i s’ha compromès a impulsar accions que tinguen un “benefici recíproc” per als dos municipis, especialment aquelles amb els residents de Romania a Castelló com a protagonistes. L’alcalde ha destacat la fortalesa de la comunitat romanesa en la localitat espanyola i ha proposat accions conjuntes que es puguen perllongar en el temps, més enllà de la signatura de l’acord de l’agermanament i de la primera visita institucional de l’alcaldessa a Târgovişte. En la reunió també ha estat present el president de la província de Dâmboviţa, Daniel Comanescu, qui ha destacat els seus llaços personals amb la ciutat de Castelló.

  Els dos mandataris municipals han coincidit en la necessitat d’unir esforços polítics per a avançar, encara més, en la integració social de la comunitat romanesa a Castelló, la segona més nombrosa d’Espanya després de la de Madrid. “Els romanesos castellonencs, o els castellonencs romanesos, com es vulga dir, són un exemple d’adaptació a un nou país, però sense perdre el sentiment de pertinença, els orígens i la identitat nacional”, ha declarat Marco. Més de 20.000 nacionals de Romania, en la seua majoria de Târgovişte, resideixen a Castelló, dels quals uns 16.000 són treballadors, autònoms i empresaris. Nou associacions romaneses defensen els seus interessos en la ciutat.

  Vies de col·laboració

  Les delegacions de Castelló i Târgovişte han analitzat els convenis de col•laboració signats en matèria de seguretat, entre les policies locals d’ambdues poblacions a través de la Càtedra Eurocop de Prevenció del Delicte, de la UJI, així com els acords per a la impartició de l’assignatura de Llengua, Cultura i Civilització Romaneses en els escolars d’origen romanés residents a Castelló. La ministra delegada per a les Relacions amb els Romanesos en l’Exterior, Natalia-Elena Intotero, en la seua visita a la capital de la Plana la setmana passada, va posar a Castelló com a exemple en l’aplicació del programa.

  Els projectes d’integració social han sigut un primer punt de partida d’eixa voluntat de cooperació expressada per ambdues parts en la reunió. Al final de la trobada, l’alcalde i la vicealcaldesa, Monica Ilie, han acompanyat a la delegació de Castelló a la visita al modern complex turístic de natació construït amb fons europeus, així com a una de les vuit escoles infantils i al Colegiul National Ienăchiță Văcărescu, un institut d’Educació Secundària.

  L’intercanvi escolar, en l’etapa d’ensenyament mitjà, també serà estudiat a fons, a través dels instituts de tots dos municipis. Târgovişte té 16 centres d’aquest nivell educatiu, en concentrar alumnat procedent de la seua àrea d’influència en la província de Dâmboviţa. En l’àmbit universitari, els períodes d’estada en la Universitat Jaume I i en la Universitatea de Valahia es regularan a través d’un conveni específic entre els dos centres.

  COMPARTIR