Castelló reivindica la memòria democràtica i la dignitat de les víctimes del franquisme

    565

    Castelló ha restaurat hui, una vegada més, la dignitat arrabassada a les víctimes del franquisme. L’acte d’homenatge cívic als republicans i esquerrans assassinats, reprimits i repressaliats després de la Guerra Civil es converteix cada 1 de novembre en el dia per a la recuperació de la memòria democràtica, la memòria històrica que durant tantes dècades va ser oprimida per la dictadura. Centenars de castellonencs han acudit a l’acte institucional celebrat en el quadre civil del cementeri de Sant Josep.

    L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha exaltat el “deure moral” de les institucions democràtiques de “reconèixer, reparar i dignificar” als que van patir de forma aferrissada el terror del franquisme. “L’Ajuntament de Castelló ha complit i complirà amb la Llei de Memòria Històrica”, ha dit. “Compartisc el que en 2007 va dir el president Zapatero quan es va aprovar la llei: ‘La memòria històrica no suposa mirar cap a arrere amb rancor, es tracta de mirar al passat per a saber la veritat, significa fer un país més fort, un país que puga mirar als seus ciutadans amb absoluta serenitat, perquè se senten reconeguts en el nostre projecte de democràcia contemporània”.

    En aqueix sentit, ha posat com a exemple les actuacions realitzades en els últims mesos en aquest àmbit a Castelló, com l’obertura del refugi antiaeri de la plaça Tetuan, “un espai per a mostrar la crueltat de les guerres i les seues conseqüències que ens explica com va ser la guerra civil a Castelló i com vivia, i com sobrevivia, la població civil”. També ha apuntat que l’Ajuntament destinarà 23.000 euros per a iniciar els treballs d’exhumació de la fossa comuna per a recuperar les restes de quatre afusellats, a petició de les seues famílies. “No podem consentir que víctimes de la guerra continuen en cunetes o fosses comunes. Homes i dones, molts d’ells anònims, que van pagar amb la seua vida la defensa per la llibertat i la justícia”.
    L’alcaldessa ha vull reconèixer i donar les gràcies al moviment associatiu que ha sigut fonamental en el manteniment i la reivindicació de la memòria històrica i democràtica, en el cas de Castelló, el Grup de Recerca per la Recuperació de la Memòria Històrica. “Heu sigut fonamentals per a poder aconseguir avanços i fer justícia”, ha afirmat. Un reconeixement que ha fet extensiu als militants de les organitzacions polítiques implicades en la recuperació de la memòria democràtica i, de forma explícita, a les famílies de les víctimes del franquisme. “Com va dir Saramago, cal recuperar, mantenir i transmetre la memòria històrica, perquè es comença per l’oblit i s’acaba en la indiferència”, ha afegit.

    Prèviament, la regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha recordat que durant massa anys la repressió franquista ha sigut “una tragèdia silenciada i ningunejada” i que precisament actes institucionals com el d’avui contribueixen a “reparar la memòria de les víctimes i reparar les ferides dels familiars”. L’edil ha reivindicat la necessitat de “parlar de la veritat per a consolidar la democràcia” i que “no és reobrir ferides sinó tancar-les” i s’ha compromès a seguir treballant per a retirar la simbologia franquista.

    L’edil també ha anunciat que aquest mes de novembre, a petició dels familiars, es procedirà a les primeres exhumacions en la fossa comuna del cementeri de San José, on s’ha celebrat aquest acte cívic d’homenatge en el qual també han participat altres entitats, entre elles el Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica.

    Minuts abans, l’alcaldessa Amparo Marco ha participat en un senzill acte de record a les víctimes del cinema La Paz en el centenari de la tragèdia que va commocionar a la ciutat de Castelló, quan 20 xiquets i xiquetes d’entre 7 i 14 anys i un soldat van morir per un devessall humà després d’un fals avís d’incendi. Marco ha dipositat un ram de roses en el mausoleu que recorda la tragèdia, que enguany ha sigut restaurat.

    COMPARTIR