El Museu Arqueològic de Dénia presenta un cep d’ancora romana descobert en la badia de l’Almadrava

972

El regidor de Cultura de Dénia, Rafa Carrio, i l’arqueòleg municipal, Josep Gisbert, han presentat ahir en roda de premsa una nova troballa subaqüàtica que ingressa en el fons del Museu Arqueològic. Es tracta d’un cep o contrapés d’ancora, de plom, d’època romana (segle I), trobat per Jaime Mateu Serrano i Angelino Mut Femenía, fa al voltant de 40 anys en la Punta Nord de la Badia de l’Almadrava. La donació, efectuada per aquest últim, es formalitza a nom dels seus dos descobridors.

Segons ha relatat Argelino Mut, present en la roda de premsa, va anar a la fi de la dècada dels 70 quan bussejant a 3 metres sota la superfície per la zona van donar atzarosament amb algunes peces de ferro i plom, que anaven descomponent-se, a més d’aquest cep. “Traure-ho a la superfície”, ha dit, “va ser una tasca que va costar molt d’aconseguir però que ha portat una compensació molt positiva”. I és que va ser extret manualment “a força de garrafes d’aigua, amb una corda i molt poc a poc”.

Per a l’arqueòleg municipal, aquesta peça té un gran interés ja que, fa 20 anys, Antonio Catalá va trobar diversos objectes en la mateixa zona, com van ser un cércol de plom, un ancora lítica i grans fragments de dolia, així com un segell de plom amb el nom del mercader Tiberius Claudius Amiantus de Tarraco (segle I), els quals van permetre documentar els vestigis del naufragi d’una nau afonada amb càrrega de vi transportat en *dolia. Aquest derelicte va ser publicat per Josep A.Gisbert en 2008, en les Actes del Congrés Comerç. Redistribució i Ancoratges. La navegació en vela en el mediterrani, editat per la Universitat de València.

És per això que, en companyia d’aqueix conjunt, “es pot afirmar que la peça se situa en època Flavia (70-90 a.C) i que correspon a la nau afonada tarragonina, de transport de vi, que faria una ruta meridional, segurament cap a Cartago Nova i va naufragar en la punta nord de l’Almadrava” ha especificat Gisbert.

Tal com ha afirmat, després dels treballs de documentació i estudi, s’avaluarà la possibilitat de realitzar una reconstrucció de l’ancora romana, d’uns 77 cm, per a la seua exposició en el futur Museu de la Mar.

El regidor de Cultura ha agraït la donació, ja que “és gràcies a la voluntat i sensibilitat de persones com Angelino que s’estudia, es restaura i es posa en valor una part de la nostra història per al gaudi públic”. En aquest sentit, ha realitzat una crida a bussejadors professionals o aficionats al fet que seguisquen l’exemple en cas de trobar objectes arqueològics subaqüàtics, i avisen als tècnics competents per a la custòdia, protecció i difusió.

COMPARTIR