El Pla Cerámico de Regeneració Urbana de la Diputació ompli els carrers de la provincia de Castelló de ceràmica

437

La Diputació de Castelló està fent realitat ja la seua aposta per fer de la ceràmica l’element constructiu més utilitzat en obra urbana als pobles de la província i omplir així de ceràmica castellonenca els carrers i places dels 135 municipis de Castelló amb el seu Pla Ceràmic de Regeneració Urbana en el qual ha unit a empreses, prescriptores i professionals. Així, a través d’aquesta iniciativa del Govern Provincial s’acaba de concloure la primera obra del pla de 2018 a Montant. Ara es manté el fins a aquest 14 de juny el termini perquè els equips d’arquitectes participen en el concurs d’idees ‘Som Ceràmica’ que forma part del *PCRU de 2019 i del qual sorgiran les obres a realitzar als pobles durant enguany.

El diputat provincial de Promoció Econòmica, Salvador Aguilella, ha assegurat que “a partir d’ara anirem veient com nostres carrers i places es converteixen en el millor aparador per a veure les millors solucions constructives que s’estan produint en el sector ceràmic castellonenc. Hem sigut capaços de conjuminar el talent dels nostres arquitectes, les necessitats urbanes dels pobles i el material ceràmic més punter del mercat per a traduir-lo en una iniciativa provincial que beneficie a tots, i sobretot a la qualitat de vida dels veïns d’aqueixos pobles”.

En definitiva, segons Aguilella, “continuem sumant nous llocs en l’objectiu de convertir a la ceràmica castellonenca en una constant del paisatge urbà provincial”.

D’aqueixa manera, ara en aquest període de recepció de projectes, es dona inici a la segona part d’aquesta iniciativa que consisteix en un concurs d’idees dirigit a equips multidisciplinaris en arquitectura, enginyeria i planificació per a desenvolupar els projectes de millora que proposaran als ajuntaments. Els dos projectes guanyadors, triats per un jurat tècnic independent, seran executats i finançats al 100% per la Diputació.

Entre els criteris a valorar pel jurat tècnic presidit per Vicente Salvador de Viceversa Arquitectura & Disseny, figuren la seguretat, funcionalitat i accessibilitat; la sostenibilitat i criteris ambientals, i la integració del material ceràmic. La Diputació ha posat a la disposició dels concursants un espai web en el qual poden consultar tota la informació rellevant sobre el concurs: https://somceramica.dipcas.es/

Un gran pacte per la ceràmica
Amb el Pla Ceràmic de Regeneració Urbana, la Diputació consolida el seu gran pacte per la ceràmica per a continuar generant noves oportunitats econòmiques i de desenvolupament en els municipis de la província. I és que per a la creació d’aquesta iniciativa, el Govern Provincial ha implicat tant els ajuntaments de Castelló, als principals col·lectius i professionals del sector ceràmic com als prescriptores i empreses castellonenques.

“Un gran pacte per la ceràmica per a demostrar al món que junts som més forts i que el millor per a Castelló i per a aquest sector està per arribar. És just reconéixer la gran aportació que fa la ceràmica a la nostra província i que les administracions treballem per a articular iniciatives per a continuar posicionant la nostra ceràmica com la millor solució constructiva, no solament en les llars sinó en els espais públics. Volem que el producte ceràmic siga un element constant en el paisatge urbà de la nostra província”, ha assenyalat *Aguilella.

Cal recordar que la Diputació de Castelló invertirà 400.000 euros en aquesta iniciativa a l’empara del seu eix estratègic de posar en valor aqueix element que identifica a la província de Castelló. Cal tindre en compte que aqueixa inversió es desglossa en dues obres de 180.000 €, 17.500 € per a cada equip guanyador per a la redacció del projecte d’execució i direcció d’obra i 5 accèssits de 1.000€ per a les millors idees.

Un Pla Ceràmic participatiu, innovador i consensuat
La implicació de tot el sector, que a més ha participat en el procés de creació d’aquest innovador pla és un dels seus elements més importants. “Es tracta d’una iniciativa que arriba després d’escoltar les demandes dels nostres pobles i del sector per a oferir una solució conjunta, on tots eixim guanyant”, ha recordat el diputat.

Cal recordar que la Diputació ja ha conclòs la primera part del Pla Ceràmic de Regeneració Urbana amb una convocatòria a tots els ajuntaments de la província perquè presenten una proposta d’espais municipals a renovar i millorar mitjançant aplicacions ceràmiques, com a vies públiques, parcs, jardins i instal·lacions esportives.

Montant, el primer dels guanyadors de 2018 a concloure les obres
‘Instantànies de Montant’ a Montant és el primer projecte guanyador del Pla Ceràmic de Regeneració Urbana de 2018 que ja està conclòs.
Restaran ‘Finestra a l’horta’, a Almassora i ‘Escala del Papaluna’ a Peníscola, en els quals també la Diputació finançarà íntegrament la rehabilitació urbana d’aqueixos espais cedits pels ajuntaments.

En el cas de la ‘Finestra a l’horta’, el jurat tècnic ha valorat la reconversió d’un espai marginal urbà i la seua conversió en un lloc de trobada i participació ciutadana lligat a les arrels de l’horta. La proposta conforma un atractiu espai de porta d’accés a la Vila d’Almassora utilitzant els materials ceràmics combinats amb superfícies permeables.

En ‘Escala del Papaluna’, el jurat destaca la conformació d’un espai acollidor i introvertit en un entorn urbà degradat. L’espai que es genera mitjançant les plataformes ceràmiques en diferents nivells permetrà acollir amb facilitat diferents usos i actes socials, i al seu torn, integra l’aigua i altres materials per a dur a terme una picada d’ullet al revés amb el castell i el mar que l’envolta.

En ‘*Instantànies de Montant’, el jurat valora la integració d’elements de mobiliari urbà amb ceràmica en un entorn urbà degradat potenciant i enriquint el paisatge urbà històric de Montant.

COMPARTIR