El Planetari de Castelló, més de 25 anys acostant-nos les estreles

1418

El Planetari de Castelló va obrir les seves portes l’any 1991. Ja fa uns quants anys que esta instalació regna en el Grao de Castelló i es una de les ofertes turístiques que presenta la ciutat per als seus veins i també per als vistants. I encara així, es una de les instal•lacions més desconeguda de la capital de la Plana. O, la menys, ho era fins fa molt poquet.
Després d’estar molts anys oblidat per la administración local, pràcticament sense activitat, actualmente es un espai que reb l’atenció de molts castellonencs, principals receptors de les jornades, activitats i exposicions que es celebren en el seu jardí, les sales d’exposició i la inmensa cúpula en la que es projecten les recreacions del cel i pel·licules divulgatives sobre astronomía, natura i molts temes intersants.

El Planetari renaix per dur-nos les estreles

Si l’any 2016, data en el que el Planetari cumplia 25 anys, els castellonencs lamentaven la falta d’oferta divulgativa i d’oci , el panorama dos anys després, en 2018, es molt diferent. L’ajuntament de Castelló ha preparat una gran quantitat de activitats culturals entorn al Planetari, que ha vist com les visites creixen i les seves sales es converteixen en espais vius i didàctics.

Les exposicions, que normalment eren dos a l’any, s’han multiplicat i tenen l’art i la ciència com a arguments principals. Joguets cientifics es donen la mà amb obres d’art i les sales s’omplin de xiquets i xiquetes que volen dependre ciència d’una manera divertida i original gracies als tallers que s’imparteixen.

I es que els més menuts s’han convertit en els principals usuaris del Planetari, ja que tenen al seu abast una gran quantitat d’activitats. Des de montar robots hasta fer interessants experiments que els arrimen el món de la física i la astronomía. També s’han preparat escoletes d’estiu i altres activitats per fer que els més menuts siguen protagonistas d’aquest espai.
Durant l’estiu s’organitzen observaciones astronòmiques tots els dimecres, que arrimen les estreles als que vullguen arrimar-se fins els jardins del Planetari. No fa falta comptar amb un telescopi, ja que hi han varios instal·lats per a que qualsevol puga fe us d’ells, amb explicacions dels molts aficionats que es donen cita en l’espai.

En quant a les instal·lacions del Planetari, destaca el Centre d’Interpretació de les illes Columbretes, que ofereix tota l’informació sobre estes illes a tots els visitants. També hi ha una interesant sala amb minerals de la provincia de Castelló i una exposició d’hologrames que sorprén a qui no ha vist mai una d’aquestes fotografíes amb profunditat.

Les projeccions també han augmentat i es poden veure varios audiovisuals que aprofiten les possibilitats de la cúpula de projecció i que resulten de lo més interessants.

El Planetari de Castelló, després de 25 anys mig oblidat, s’ha convertit en un dels espais més vius de tota la capital de la Plana i de la provincia, convertint la ciència en un joc per a tots els castellonencs i visitants.

COMPARTIR