Els bombers d’Alacant realitzen un simulacre de rescat a un excursionista en el barranc de Foncalent

1886

El Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis de la regidoria de Seguretat de l’Ajuntament d’Alacant, dirigida per l’edil, José Ramón González, ha informat que la Unitat especialitzada de Cerca i Rescat en Estructures Col·lapsades, BREC, ha realitzat un arriscat simulacre en el Barranc de *Fontcalent, per a salvar la vida a un excursionista ferit i atrapat en un ràpel amb una caiguda de 38 metres d’altura.

El simulacre, realitzat per deu especialistes de Cerca i Rescat de bombers juntament amb la Unitat de Mitjans Aeris no Tripulats -UMANT-, simula en temps real la cerca de persones desaparegudes en grans àrees d’extensió i de muntanya, en una d’una de partides d’Alacant com és la de Fontcalent, que compta amb un barranc amb una paret de caigudes i ràpel amb 38 metres.

Els bombers amb aquest simulacre han afrontat una situació de ‘emergència extrema i arriscada’, que es podria donar en temps real, ja que s’han realitzat rescats d’excursionistes, i amb l’objectiu de verificar com s’ha d’actuar de manera coordinada, per a millorar la resposta del cos de bombers i que puga ser més àgil i eficaç.

El regidor de Seguretat, José Ramón González ha posat en valor l’excepcional treball de l’equip de rescat del SPEIS i ha destacat “el lliurament que el cos de bombers realitza per a la ciutat i que no sempre la gent veu, organitzant una cerca i arriscat rescat en un barranc que requereix d’una gran preparació, formació i coordinació, amb una pràctiques que es dona en una situació real, i és una satisfacció veure la professionalitat i rapidesa amb la qual aconsegueixen accedir, atendre i salvar-li la vida “.

Simulacre rescate excursionista ferit i atrapat en un barranc.
El simulacre comença amb una crida, que rep el SPEIS al 112, en la qual s’alerta del rescat en altura, d’un excursionista ferit i atrapat que ha patit un accident en el barranc *Fontcalent, localitzat en una de les parets i ràpel del mateix sense poder situar el seu punt exacte.

L’equip especialitzat *BREC es mobilitza immediatament per a l’extracció del ferit, que es troba situat en una zona de molt difícil accés, i a través d’aquest simulacre es posa en pràctica les tècniques de rescat d’altura en barrancs.

Per a la pràctica es va establir un Lloc de Comandament Avançat, en una zona accessible en vehicle, on de forma simulada estaria el control dels mitjans de Drons de la Unitat de Mitjans Aeris no Tripulats *UMANT, perquè amb l’ajuda dels Drons guie a l’equip de rescat fins a la zona calenta d’intervenció, i ha sigut necessària la participació en l’emergència de deu bombers del SPEIS.

La intervenció consisteix en la Geolocalització de la zona, a través de Mitjans Aeris no Tripulats, gps, la localització de la víctima, i el rescat i evacuació del ferit, un home de 40 anys, amb el desplaçament de l’equip de rescat, muntatge i instal·lació de sistemes de cordes i evacuació.

En el barranc es van utilitzar instal·lació de cordes fixes per a poder realitzar la intervenció del rescat en altura i baixar els ràpel, amb els equips d’escalada, i amb bombers molt formats ja que aquest barranc arriba a tindre caigudes de fins a 38 metres d’altura. En el SPEIS compten amb un procediment i protocol d’intervenció en rescats en altura, fonamental per a treballar en equip amb tots els mitjans necessaris d’una forma segura.

En moltes ocasions no hi ha cobertura en els barrancs, i la comunicació amb dels mitjans aeris facilita que en tot moment puguen estar connectats amb el Lloc de Comandament Avançat, arribant les imatges que es veuen en temps real en un ordinador, per a garantir que el rescat i l’evacuació de la víctima es realitza de la forma més eficaç i ràpida possible.

A més hi ha vegades que l’equip de Rescat de Muntanya no sap exactament quantes persones estan atrapades en un barranc, a través dels mitjans aeris de seguida es pot anar facilitant la informació al grup de bombers que realitzen la intervenció, així com la ubicació exacta amb les coordenades.

I el que és més important es manté des del primer moment una comunicació amb les víctimes, primer per a veure les condicions en la qual es troben i poder tranquil·litzar-les, i informar-los que els bombers estan de camí per a realitzar el rescat.

Els bombers una vegada que localitzen a l’excursionista ferit i aconsegueixen accedir fins ell, comproven el seu estat i verifiquen que els permet fer un *autosocorro i descendir-lo fins a la zona on han pogut accedir les ambulàncies perquè siga atés. Aconseguint baixar-ho de manera segura i descendir el ràpel, juntament amb un dels bombers, des del cim del barranc fins a la zona d’accés de les ambulàncies.

El SPEIS és un dels pocs cossos de bombers d’Espanya que compta amb un equip especialitzat BREC, que el compon un total de 30 bombers i porta en marxa amb formació, intervencions i pràctiques donen bombers des de fa més de dos anys.

Des del SPEIS realitzen una crida a les persones que realitzaran excursions i ixen a la muntanya al fet que coneguen bé els llocs als quals pujaran, escalar o anar de muntanyisme, comproven el grau de dificultat i isquen sempre ben equipats i preparats, per a evitar així accidents o pèrdues així com decisions equivocades, ja que la majoria de rescats que es realitzen són per imprudències.

COMPARTIR