Gandia està preparada per a acollir els tresors artístics de la Diputació

1481

Gandia ultima els preparatius per a acollir ‘Memòria de la Modernitat’, l’exposició itinerant que exhibeix més d’un centenar d’obres del patrimoni artístic de la Diputació de València. Des de dilluns que ve 26 de març es podran veure en la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós. Un edifici, més conegut com ‘La Casa de la Marquesa’, que data de finals del segle XIX, i que albergarà fins al mes d’agost aquest tresor patrimonial que inclou obres de Sorolla, Pinazo, Benlliure i Equipo Crónica, entre altres.

Més de 25.000 persones han passat per Requena i Alzira per a veure la mostra, que en vespres de Setmana Santa farà escala a Gandia, abans de viatjar a Ontinyent, a la tardor d’enguany, i a Torrent i Sagunt al llarg de 2019. El president de la Diputació, Jorge Rodríguez, que inaugurarà la mostra en la capital de La Safor dilluns que ve, subratlla que amb aquest projecte es compleix amb “una de les principals apostes d’aquest equip de Govern, que és dignificar la institució i acostar-la a la ciutadania”.

Peces emblemàtiques com ‘El Palleter’, de Sorolla, o ‘El Tribunal de las Aguas’, de Ferrándiz, són dos dels grans reclams de “l’exposició més important de la Diputació en la present legislatura”, com assenyala el president. Dues obres que, al costat de ‘El último día de Sagunto’, de Francisco Domingo, o ‘Últimos momentos del rey don Jaime el Conquistador en el acto de entregar su espada a su hijo don Pedro’, d’Ignacio Pinazo, formen part d’una de les àrees que defineixen l’exposició: ‘La identitat valenciana: compromís social i polític’ que dirigeix Ester Alba, investigadora de la Universitat de València.

Les obres inspirades en la identitat valenciana se sumen a altres clàssics i també peces d’avantguarda que han passat a formar part del patrimoni de la institució al llarg de les seues més de 200 anys d’història. Des de ‘El ‘intruso’ d’Equipo Crónica a l”Escriptura’ de Carmen Calvo o la ‘Estructura urbana’ de Miquel Navarro, passant pels primers treballs d’artistes com Sorolla i Pinazo, que van ser becats per la Diputació en les albors de la seua carrera. Un compendie de més d’un centenar de peces que abans de res “posen de manifest la modernitat d’una institució que amb aquesta mostra ha ajudat a reescriure la història de l’art valencià”, segons els experts de la Universitat de València que han participat en la selecció de les obres.

Al costat de ‘Memòria de la Modernitat’, hi haurà una mostra paral·lela, ‘Coneix la Diputació’, que dóna a conéixer als ciutadans la història i els serveis que presta la institució. A més, s’han organitzat una sèrie d’activitats complementàries com a visites guiades teatralitzades, taules redones, concerts, diàlegs amb obres o tallers infantils per a ajudar als xiquets a descobrir l’art.

COMPARTIR