José Martí defensa la idea de Immanuel Kant que Europa és una gran eina per a la pau

1913

El president de la Diputació, José Martí, ha defensat aquesta vesprada en la seu de la UNED a Vila-real que “Europa és una gran eina de pau”. Ha sigut en el transcurs de la conferència dramatitzada titulada ‘Com tractaria Kant de salvar Europa?’, a la qual han assistit la vicepresidenta de la Diputació, Patricia Puerta; l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, i la directora del Centre Associat de la UNED de Vila-real, María Rosario Andreu.
Abillat amb una indumentària pròpia del segle XVIII i recorrent al joc escènic que a vegades utilitzava en les classes de Filosofia que impartia en l’Institut Penyagolosa, Martí ha encarnat la figura del gran filòsof alemany de la Il·lustració per a defensar que “cal anar més enllà dels estats per a configurar una federació o una societat de nacions europees, que està molt en la línia del que hui és la Unió Europea”. El president ha recordat les idees de Kant que “els éssers humans som lliures i tenim la capacitat i la voluntat de autodeterminar-nos”.
Martí també ha dissertat sobre una altra de les grans idees del filòsof germà: la consecució de la pau perpètua. Ha afegit que “s’aconseguirà si fem allò que proposava Kant que cal fer el bé perquè és just fer-ho, perquè cal fer-ho, i no per a rebre un premi o un obsequi a canvi, o per a arribar al paradís”. Es tractaria de “prioritzar el respecte als altres”. Aquesta visió de l’ètica formal de Kant, que “fonamenta les societats modernes, liberals i tolerants, suposa una crítica a la forma tradicional d’entendre la religió”.
José Martí ha deixat clar que Immanuel Kant “és el pare de la nostra societat perquè la nostra manera de contemplar la vida és en part kantiana”, destacant que aquest filòsof de la Il•lustració “incideix sobretot en la raó”. Per això, assegura, “de viure hui, seria molt crític amb els nacionalismes que van veure la llum a la calor del romanticisme”.

COMPARTIR