La consellera valenciana de Sanitat: “Els sanitaris s’han contagiat per fer viatges o veure a familiars”

2520
La consellera valenciana de Sanitat

En plena onada de denúncies per la falta de material de protecció enfront del *coronavirus del personal sanitari, la consellera valenciana de Sanitat, Ana Barceló, acaba d’assegurar que «no hi ha falta de material». Que «algun cas aïllat» de malaltia del personal sanitari es pot deure a contagis produïts en el seu propi centre hospitalari. Però que cal tindre compte que les causes són múltiples i «els sanitaris s’han contagiat per fer viatges o veure a familiars». Perquè, segons ella, ja no existeix «falta de material de prevenció».

Ana Barceló, la consellera socialista del Govern de Ximo Puig i Mónica Oltra, ha llançat aquestes frases mentre es coneixia que la dada de contagi dels sanitaris espanyols s’ha desbordat: més de 5.000 sanitaris estan contagiats, un 14% dels casos totals de contagi a Espanya.
I, davant aqueixa situació, Barceló ha assegurat sobre les vies de contagi, que «tenim una casuística molt elevada. Hi ha professionals que van entrar en contacte a través de la família o amics i es van contagiar. O un altre professionals que potser van dur a terme algun viatge i per tant van importar el virus. La casuística és enorme. Jo crec que no puc entrar en la informació detallada de com s’ha produït».

La consellera, a més, ha reconegut que es troben perduts en aquest assumpte: «En alguns casos no tenim la font, que és el que hem perdut. Hem perdut la traçabilitat». «Però són diferents fonts. No hi ha una única font», ha afegit.

Però la consellera socialista descarta que els contagis es deguen a la falta de material de prevenció que ha sigut denunciada de forma generalitzada en tota Espanya. Preguntada per si aqueixa falta de material ha propiciat els contagis, Barceló ha assenyalat: «No. No necessàriament. Pot ser que algun professional s’haja contagiat en el propi centre. No ho sé».

I ha afegit: «Veurem. Intentaré explicar una miqueta aquest tema. En primer lloc, en aquests moments, no hi ha cap hospital que no tinga material. Cap. Aqueixa falta o manca, que anàvem una mica ajustats, ja l’hem resolta amb el material que ha arribat aquests dies».

La veritat és que a hores d’ara de la pandèmia, el Ministeri de Sanitat ha reconegut ja que més de 5.000 sanitaris han caigut contagiats pel *coronavirus. Una dada que implica que un 14% del total de malalts a Espanya són personal sanitari, un percentatge que, òbviament no equival al pes d’aquest col·lectiu respecte a la població espanyola.

El mateix Fernando Simón ha reconegut ja que des del primer moment va haver-hi dos o tres brots *nocosomiales que han afectat la transmissió entre el personal sanitari, la qual cosa ha influït per «una part» en el nombre d’afectats, que fins al moment són 5.400.

I Simón ha hagut d’admetre que «no es pot negar» que l’accés als equips de protecció personal, encara que està resultant «suficient», en «alguns punts, pot haver-hi moments crítics en la capacitat» d’aquests, ja que aqueixos equips «han sigut durant molt de temps molt escassos» a nivell global.

COMPARTIR