La dansa dels Torneros ha començat els assajos per al 54 Sexenni de Morella

1546

Morella està immersa en els preparatius del 54 Sexenni de manera que les danses comencen a assajar els passos per a rebre a la Mare de Déu de Vallivana el pròxim 18 d’agost. D’aquesta manera, els Torneros, la dansa més representativa del Sexenni, es reuneix cada divendres per a perfeccionar els espectaculars salts i malabars amb les varetes que sorprenen cada sis anys a morellanes, morellans i visitants.

La dansa dels Torneros és la que representa a la ciutat de Morella. Aquesta està composta de 4 parelles i l’Àngel, el qual encapçala la dansa i marca el pas al ritme del tabal. Així, la peculiaritat d’aquesta dansa única resideix en l’espectacular salt que realitzen, el qual consisteix en un gir de 180 graus i en paral•lel a terra. Els Torneros compten amb una vestimenta molt característica amb tocs renaixentistes italians, la qual cosa és una mostra de la relació comercial que hi havia al Mediterrani.

La regidora de Tradicions, Malú Blasco, ha destacat que “hi ha 20 Torneros que han començat a assajar tots els moviments d’aquesta dansa, de manera que hi haurà torns durant tots els dies del 54 Sexenni distribuïts entre els 9 retaules, l’entrada de la Mare de Déu i la Processó General”. També ha explicat que “tradicionalment la dansa dels Torneros estava formada pels joves de la localitat de 18 anys, encara que avui en dia s’ha ampliat als de 17 i 19 anys”. L’edil ha comentat que “aquesta dansa és la més representativa del Sexenni i que més admiració causa per la complexitat i vistositat dels salts”. Malú també ha recalcat que “després de Pasqua la resta de danses del Sexenni també començaran a assajar per a tindre-ho tot enllestit per a la nostra festa més important”.

Cal recordar que el Sexenni de Morella té l’origen el 1671 i el primer es va celebrar l’any 1678. D’aquesta manera, s’ha celebrat cada sis anys fins a arribar al 54 Sexenni que tindrà lloc entre el 18 i el 27 d’agost del 2018. El Sexenni de Morella és una festa única i extraordinària declarada d’Interés Turístic Nacional i Bé d’Interés Cultural Immaterial.

COMPARTIR