La Diputació de Castelló prepara el desbrossament i neteja de cunetes del vial Cabanes-Oropesa

487

La Diputació Provincial de Castelló iniciarà els pròxims dies els treballs per a netejar les cunetes de la carretera que uneix Cabanes i Oropesa després de l’informe favorable rebut per part de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Es tracta d’un primer pas fonamental per a poder actuar sobre la CV-1486, que contempla una posterior labor per a eliminar els sots i foradades que van provocar, a principis d’estiu, que s’hagués de tancar el vial després d’un informe de la Guàrdia Civil que desaconsellava la utilització d’aquesta carretera.

La Diputació de Castelló, després de conèixer aquest problema el mes de juliol passat, ha treballat de forma intensa amb els tècnics de la casa i amb la Conselleria perquè la reobertura del vial fos “una absoluta prioritat”. Després de diverses setmanes de reunions i de treball, fa uns dies es va rebre l’esperat informe sobre les actuacions a desenvolupar en la coneguda com a carretera de Miravet, per la qual cosa immediatament es desplaçaran a la zona les brigades per a iniciar la neteja dels vorals, pendents després que es posi data a l’eliminació dels sots. El desbrossament i neteja, a més, és important com a mesura de prevenció d’incendis forestals.

Per al diputat provincial de Carreteres, Santi Pérez, es tracta d’una notícia “molt positiva perquè per fi es va poder actuar en una carretera que suposa donar una connexió necessària entre els municipis de Cabanes i Orpesa i que requeria d’una urgent actuació, qüestió que des de la nova diputació teníem clar des que entrem en la institució”.

Virginia Martí, alcaldessa de Cabanes, no ha dubtat a donar les gràcies per la “bona voluntat de les administracions, que han entès el problema de Cabanes”. Martí ressalta que “no té sentit que una carreta pertanyi a tres administracions i que la pitjor part la tingui l’administració més feble”. En qualsevol cas, subratlla “el canvi de sensibilitat de la Generalitat i de la Diputació Provincial, que s’han bolcat a solucionar el problema”. Encara que insisteix que “no ha estat tot el ràpid que esperava l’ajuntament”, entén que “l’Administració té els temps que té, i més amb la temporada estival per al mig”.

Va ser el passat 22 de juliol quan el diputat provincial de Carreteres, Santi Pérez, i els tècnics de l’Àrea de Carreteres de la Diputació van presentar un document en la direcció territorial de la Conselleria d’Agricultura i Desenvolupament Rural amb una proposta d’actuació urgent que permetria la reobertura el vial que connecta els termes de Cabanes i Oropesa. La reunió va comptar amb la presència del director territorial de la conselleria a Castelló, Toni García, i l’alcaldessa de Cabanes, Virginia Martí, que és també diputada provincial.

La proposta elaborada pels tècnics de la Diputació passa per tapar els sots existents i realitzar una neteja dels marges del vial per a garantir la visibilitat dels conductors, que en l’actualitat no està garantida per l’existència d’una gran quantitat de matolls i arbratge. A més, es contemplava una millora de la protecció dels guals i la reposició dels senyals.

El permís era necessari perquè es tracta d’una carretera que travessa l’entorn del Paratge Natural del Desert de les Palmes. La proposta en qüestió passa per la neteja i segat de cunetes; el l’arranjament dels sots; la reposició de mesures de protecció en els guals inundables que creuen els barrancs; el canvi de la senyalització vertical deteriorada i la ubicació d’unes altres que marquin el perill en les corbes i, finalment, el repintat de les marques viàries desgastades a la vora de la calçada.

Des de la conselleria es dóna el vistiplau a aquestes actuacions després d’analitzar les característiques pròpies d’un vial que constitueix el límit físic del Paratge Natural del Desert de les Palmes. Encara que no és en sí espai natural protegit, sí marca el límit de la Xarxa Natura 2000 i per això es considera necessari avaluar les afeccions per la proximitat del vial al paratge.

De l’estudi es determina que els treballs previstos no afectaran els hàbitats d’interès comunitari. Respecte a la fauna, es valora posar en marxa mesures tècniques per a disminuir la velocitat de trànsit, sobretot en l’entrada i sortida de guals ja que és el pas propici d’animals com els senglars. Així mateix, es considera important fer els treballs fora dels períodes de nidificació (de març a agost).

COMPARTIR