La Diputació engega la xarxa de municipis protegits per a donar una resposta eficaç contra la violència de gènere

1186

La Diputació de València ha engegat la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, un projecte el reglament del qual ha sigut aprovat per unanimitat en el ple provincial i que busca ajudar als ajuntaments a donar la millor resposta possible enfront d’aquesta xacra social. El president, Jorge Rodríguez, i la diputada d’Igualtat, Isabel García, han presentat en societat aquesta iniciativa que reforça la Igualtat com un dels pilars de la gestió de la Diputació i inclou accions coordinades, acompanyades de recursos econòmics.

En paraules de Jorge Rodríguez, “est és un dels projectes més importants de la legislatura i busca incentivar el treball dels municipis en la lluita per a erradicar la violència de gènere i ajudar-los a reconéixer aqueix esforç a través d’un ens supramunicipal”. En l’article 19, el reglament exigeix als municipis uns requisits mínims per a adherir-se a una xarxa que rebrà ajuda econòmica de la Diputació per a garantir el seu compliment, i seguirà aportant als ajuntaments les eines formatives de les quals disposa la corporació en matèria d’Igualtat i violència de gènere.

Una vegada adherits a la xarxa, els municipis tindran un termini de 12 mesos per a complir determinats requisits, com disposar d’una regidoria o delegació de la dona i d’un pla d’Igualtat o contra la violència de gènere, formar part del Sistema de Protecció de Víctimes VIOGEN; disposar d’un protocol local de protecció; formar al personal tècnic, polític i policial en la matèria i engegar campanyes de prevenció. El president ha explicat que “per a fer front a aquest problema públic és necessari tenir voluntat, creure que és la nostra responsabilitat com a institució i fer extensible aqueixa responsabilitat als ajuntaments, i aportar els recursos humans i econòmics que estiguen al nostre abast”.

Per la seua banda, la diputada d’Igualtat, Isabel García, ha destacat la implicació del departament que dirigeix en la lluita contra aquesta xacra social, i ha valorat el treball de l’últim any per a convertir en realitat aquesta xarxa que “pretén dotar dels instruments i eines necessàries als municipis de la província per a fer front a aquest complex problema que és de tota la societat”. “La violència de gènere requereix els esforços de totes les administracions públiques per a poder combatre-la, per açò des de la Diputació fem un pas més per a facilitar als ens locals aquesta línia de subvenció”.

En el termini de dos anys, la Diputació exigirà als ajuntaments adherits a la xarxa que disposen d’un equip de professionals, propi o mancomunat si els municipis són de menor població, que puga fer front als casos de violència de gènere. Aquest equip haurà d’estar compost per un psicòleg o psicòloga, un treballador o treballadora social i un agent d’Igualtat amb una formació mínima de 40 hores.

La Igualtat com a base

En la seua intervenció, Rodríguez ha repassat les diferents accions empreses per la Diputació en matèria d’Igualtat, “passant de les paraules als fets i creant per primera vegada una àrea específica després de 20 anys en els quals la Igualtat no ha sigut una qüestió d’interés”. El principal objectiu és ajudar als municipis valencians a desenvolupar els seus propis plans d’Igualtat i a les associacions i col·lectius a treballar amb projectes que la fomenten.

Entre les iniciatives destaquen l’adhesió al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, amb l’aportació de 46 mesures concretes, i al conveni entre la Generalitat i la FVMP per a impulsar la mobilitat laboral de les dones víctimes d’aquesta xacra social; la creació del primer Pla d’Igualtat en la història de la Diputació; la consolidació del Feminario com a congrés de referència nacional i espai de reflexió i debat sobre el paper de la dona en la societat actual; l’engegada del congrés nacional Dones i Esport i l’impuls de l’esport femení en general, amb la contribució a fites històriques com la primera partida de dones en el Trinquet de Pelayo, la creació d’una tornada ciclista femenina i el naixement de l’únic equip de motor compost íntegrament per dones.

Assemblea i comissió de seguiment

Les regles de creació d’aquesta Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere contempla la constitució d’una Assemblea que haurà de reunir-se com a mínim una vegada a l’any, i que estarà formada pel president de la Diputació, Jorge Rodríguez, la diputada d’Igualtat, Isabel García, un membre de cadascuna de les formacions polítiques amb representació en la Diputació, un representant de cada municipi adherit i la Presidència de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).

Aquesta assemblea haurà de rendir comptes de les accions que duu a terme la xarxa, i funcionarà paral·lelament a altres òrgans de treball com la comissió d’expertes i experts i el comité de seguiment, que vetlarà pel correcte funcionament d’aquesta Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, complint l’establit en el reglament, i per l’engegada de les mesures oportunes per a aconseguir l’objectiu final, que no és un altre que donar la millor resposta possible davant la violència de gènere en els municipis valencians.

Aquest projecte impulsat des de l’àrea d’Igualtat de la Diputació serà presentat als municipis el dijous 19 d’abril, en un acte en el Saló de Reines de la corporació al que estan convidats els consistoris, i que comptarà amb la presència de Mª Eugenia Rufino, alcaldessa del municipi granadí de Salobreña i responsable d’Igualtat de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i Silvia Boabent, regidora d’Igualtat en l’Ajuntament de Fuenlabrada.

COMPARTIR