La Diputació i la Politècnica treballen per a conèixer el cost real del subministrament d’aigua potable en els municipis

1123

En una època en la qual l’escassetat d’aigua afecta a pràcticament tota la província, la Diputació de València segueix apostant per buscar eines que permeten als municipis millorar l’eficiència de les xarxes de subministrament. És per això que ha encarregat a l’Institut Tecnològic de l’Aigua, integrat en la Universitat Politècnica de València, una guia que servisca d’assessorament als ajuntaments per a conèixer de primera mà quin és el cost real de la distribució d’aigua potable i sanejament.

“L’objectiu final és millorar el servei que es presta als veïns. Els municipis poden analitzar la seua infraestructura i saber com se subministra l’aigua coneguent així el seu cost real per a reforçar la gestió del cicle”, explica el diputat de Mancomunitats i Comarcalització, Voro Femenía, després de reunir-se amb el director de l’ITA, Enrique Cabrera, expert en hidràulica urbana, i dos tècnics de la corporació provincial del servei de Medi ambient, Juan José Mayans, cap de la secció d’Aigua i Residus Sòlids Urbans, i José Vicente Úbeda, de la secció de Medi Natural i Sostenibilitat.

En esta segona reunió, Cabrera, responsable del projecte, ha exposat la guia, que es troba en la fase final d’elaboració –es presentarà en poques setmanes- i que estarà en la línia de l’aposta de la Diputació per dotar als ajuntaments d’eines útils per a avaluar les seues polítiques entorn de la gestió de l’aigua. “Al final és fer un inventari de la xarxa que té el poble, del seu estat, i una auditoria per a esbrinar, per exemple, què implicaria, a l’hora d’establir la tarifa, fer alguna renovació o reforma”, explica Femenía.

Pla contra la Sequera

La guia metodològica elaborada per l’ITA, per encàrrec de la Diputació de València, forma part de l’aposta de la corporació provincial per fer front a l’escassetat d’aigua. Una aposta que es concreta en el pla bianual contra la sequera que, entre 2018 i 2019, destinarà 6.200.000 euros a projectes, presentats pels ajuntaments, per a millorar l’eficiència en la xarxa de distribució.

La finalitat és que es duguen a terme actuacions de reparació i millora de les xarxes de dipòsit i subministrament d’aigua, evitant fugues i tractant que l’aigua no es perda en el camí dels aqüífers a les aixetes de les vivendes particulars.

COMPARTIR