La Diputació incorpora nous espais per a emprenedors que ja beneficien a 112 municipis

382

La Diputació de Castelló incorporarà en breu els nous espais per a emprenedors als pobles més xicotets de la província com a part del seu programa estratègic de Repoblem les iniciatives del qual ja beneficien a 112 municipis. I és que hui conclou el termini perquè els ajuntaments de menys de 5.000 habitants puguen presentar els seus solicituds després de la publicació el 18 de maig en el Butlletí Oficial de la Província (BOP). L’objectiu d’aquesta iniciativa del Govern Provincial és el d’aconseguir un impacte social i econòmic molt positiu per als pobles amb menys recursos a través de l’atracció d’emprenedors que inicien els seus negocis i empreses que cresquen als pobles.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha assegurat que “si volem que més gent viva als pobles crear ocupació i oportunitats econòmiques en ells és fonamental. Aquests espais per a l’emprenedoria afavoreixen precisament la fixació del talent en el territori rural, la creació de noves oportunitats laborals i la seua dinamització. Amb aquests espais per a l’emprenedoria crearem vivers de noves oportunitats laborals i empresarials”.

En aqueix sentit, ha assegurat que “tenim clar que una manera de fixar el talent i la població en el territori rural és crear oportunitats, és creure en una nova ruralitat que no haja de pensar necessàriament en l’agricultura o la ramaderia, sinó que puga pensar en el talent, les noves tecnologies i la capacitat que el treball a distància ofereix perquè un puga viure als pobles encara que tinga la seua activitat professional vinculada a qualsevol part del món. Amb aqueixa premissa el Govern Provincial donarà suport al fet que els nostres pobles i ciutats siguen pioners a nivell global”.
Cal assenyalar que a través d’aquestes instal·lacions la Diputació també garantirà que tots els recursos que manté actius per al foment de l’ocupació a través dels seus cinc Centres Cedeixes a l’interior (Sogorb, Morella, Llucena, Vall d´Alba i Albocàsser) arriben a beneficiar encara més a persones residents en el medi rural, motivant la generació de noves empreses a l’interior. Actualment les activitats que manté la Diputació com a part de la seua Estratègia Provincial per al Foment de l’Ocupació, l’Emprenedoria i la Promoció Econòmica aconsegueixen beneficiar a més de 900 emprenedors de tota la província cada any.

Foment de la igualtat d’oportunitats en tota la província
Cal tindre en compte que la promoció de la igualtat d’oportunitats entre tot el territori provincial per part de la Diputació subjau en aquesta convocatòria que permetrà una dinamització del territori i contribuirà a reduir les diferències entre l’interior i la costa de la província i treballant contra la despoblació que pateix l’interior.
Cal assenyalar que les ajudes, de fins a 30.000 euros per municipi per a finançar el 100% de l’adequació d’aquests espais per a emprenedors, es destinaran a la creació de llocs per a la seua cessió a emprenedors, com per exemple vivers d’empreses o espais co-working. El pressupost inicial per a començar aquesta actuació serà de 120.000 euros.

Repoblem, una prioritat de Diputació que ja beneficia a 112 pobles
Des de la Diputació, aquesta iniciativa que dona resposta a la necessitat de generar noves oportunitats laborals en l’entorn rural es considera com una de les mesures fonamentals a implementar per a afavorir que la població romanga en les zones rurals d’origen i que pot contribuir a frenar l’èxode de població de l’interior.

La Diputació de Castelló presta serveis ja a un total de 112 municipis de la província de menys de 10.000 habitants a través de les iniciatives del seu programa per a revertir la despoblació, Repoblem. Amb aquest importantíssim grau d’implantació territorial de les seues actuacions a favor de les oportunitats dels pobles amb menys recursos, el Govern Provincial ultima la posada en marxa de les botigues *multiservicios als pobles més xicotets de la província i dels centres per a emprenedors. Són les dues últimes iniciatives ideades per la Diputació per a reforçar el seu objectiu prioritari de revertir la despoblació del medi rural de la província.

La gran capacitat d’abast del treball de la Diputació a pràcticament tot el territori rural de la província és precisament el seu factor més valuós, ja que tal com ha explicat el president Moliner “els recursos que hem creat, fruit d’escoltar als alcaldes dels pobles més xicotets, estan funcionant molt bé, i podem dir que hui aquestes famílies tenen una mica més fàcil poder conciliar la seua vida familiar i laboral als seus pobles i no es veuen espentats a deixar-los per a anar-se a ciutats que sí que tenen aquest tipus de serveis des de fa temps. Sempre diem que treballem per igualar les oportunitats de tots els castellonencs, visquen on visquen, i el que estem fent amb *Repoblem dona bona mostra d’això”.

En definitiva, tal com ha remarcat el president de la Diputació, “continuem treballant braç a braç amb els ajuntaments per a no tindre només pobles bonics sinó el que és més important, tindre pobles més vius i amb més oportunitats de futur per a la seua gent”.

Així, la Diputació ha augmentat en els seus pressupostos per a enguany un 25% la inversió directa del programa #Repoblem fins a aconseguir la xifra de 5.262.488,25 euros d’acord amb el seu compromís amb revertir la situació de despoblació que pateix bona part de l’interior de la província. Amb això, el Govern Provincial *mantien la lluita contra la despoblació com un dels seus eixos estratègics i prioritaris en la seua actuació global de cara a millorar la província.

Unitats Respira en tot el territori rural
Entre les iniciatives que han posicionat a la Diputació com a institució pionera contra la despoblació està la Xarxa Provincial d’Unitats Respira. I és que, amb 66 unitats ja actives en municipis de menys de 10.000 habitants, el Govern Provincial està reforçant aquest recurs amb 15 unitats més durant aquest 2019, la qual cosa permetrà beneficiar a veïns de fins a 81 municipis amb aquest servei que procura la cura de persones majors afavorint la conciliació laboral i familiar dels familiars. Un important recurs que ha obtingut una excel·lent valoració tant pels alcaldes, usuaris, treballadors i veïns dels pobles beneficiaris, consolidant-se com un gran aliat per a la millor qualitat de vida tant de les persones majors com dels seus familiars més directes, afavorint la permanència d’aquests als pobles. Són 990 places les que la Diputació cobreix ja amb aquest servei i arribarà a les 1.215 a la fi d’any.

Escoles matineres per la conciliació als pobles més xicotets
Les Escoles Matineres de la Diputació en els col·legis de municipis de menys de 5.000 habitants són també una realitat que ajuda cada dia a 345 famílies a conciliar les seues vides familiars i laborals sense haver d’abandonar els seus pobles d’origen. A les 23 que la Diputació ja té actives en aquest curs escolar 2018-2019 s’uniran nou més que es posaran en marxa el mes vinent de setembre amb l’inici del pròxim curs i la resolució del qual s’aprovarà en les pròximes dates.

Transport Rural amb finalitats Metges
El bon funcionament del Transport Rural amb finalitats Metges és també una realitat malgrat els pocs mesos que porta actiu. Després de la seua posada en marxa durant l’últim trimestre de 2018, el Govern Provincial reedita el seu funcionament amb un pressupost de més de 600.000 euros després de l’excel·lent acolliment que ha tingut en els 115 municipis de menys de 5.000 habitants, perquè el trasllat de persones majors als centres hospitalaris era una de les qüestions que més preocupava els ajuntaments de pobles més xicotets per a aconseguir ‘retindre’ a aquest sector poblacional en els seus municipis.

Completar la xarxa assistencial amb guarderies per a xiquets de 0 a 3 anys
Amb la creació de la Xarxa Provincial de Guarderies que ha activat aquest mes de maig en 10 municipis, la Diputació completa la xarxa assistencial de #*Repoblem arribant a respondre amb serveis a les principals manques que tant famílies com alcaldes i regidors de pobles xicotets han fet arribar al Govern Provincial amb la condició de millorar les seues perspectives poblacionals de futur.

Ajudes a la natalitat
En aqueixa mateixa línia, la Diputació ha ampliat enguany les ajudes econòmiques per naixement o adopció en municipis amb població inferior a 1.000 habitants. Així, el Govern Provincial consolida aquesta iniciativa amb la condició que es puguen aplicar als naixements o adopcions des de l’1 de gener. Una iniciativa que permet ajudar amb 600 euros per fill a les famílies dels municipis més xicotets de la província, sense tindre en compte la seua renda i que ja durant 2018 va beneficiar a 89 famílies.

COMPARTIR