Noticias Valencia

16 octubre, 2024
ValenciaLa Diputació inicia l’elaboració del Pla Director del barranc del Carraixet que...

La Diputació inicia l’elaboració del Pla Director del barranc del Carraixet que unirà la Calderona, l’Horta i la mar

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, han presentat junt amb l’alcaldessa de Bonrepòs i Mirambell, Rosella Antolí, l’estudi previ d’usos del barranc del Carraixet. Aquest document constitueix el primer pas per a la redacció del Pla Director del Carraixet, el qual establirà les bases del futur Corredor del Barranc del Carraixet que connectarà tres elements mediambientals clau per a València com són l’Horta, la costa i el parc natural de la Serra Calderona.

La vicepresidenta ha qualificat aquest primer pas com «una ferma posada en valor del territori Carraixet des de la Calderona fins a la mar». «Des de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació s’està treballant arreplegant la reivindicació que des de setembre de 2015 varen fer els pobles de la vorera del barranc, i des de la Diputació hem tingut clar que era necessari coordinar a tots els ajuntaments dels pobles pels que passa el Carraixet, que durant molts anys ha sigut l’autèntic oblidat però que és un espai que, a més del valor medi ambiental, té també un valor patrimonial i històric per als veïns d’aquests pobles. Avui comencem la col·laboració amb els ajuntaments del Carraixet per a que s’encete el procés de participació ciutadana i elaborarel Pla Director que faça del Carraixet un espai viu de veritat».

Josep Bort, responsable de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació, encarregada de coordinar el desenvolupament d’aquest Pla Director, ha assenyalat que «és un projecte molt encoratjador, unir la Calderona amb la mar és un projecte de gran trascendència, i en aquest cas parlem que abordarem 35 dels quasi 50 km que té el barranc. Aquest primer pas que fem hui pretén establir què és el que volem fer amb el barranc d’una manera consensuada per tal de millorar l’espai medi ambiental, millorar el seu ús per a la mobilitat i fomentar el seu paper d’eix vertebrador del territori i posar-lo a l’abast de l’ús públic». El diputat ha ressaltat que al voltant de les vores del Carraixet viuen més de 120.000 persones, i que, a més, «el potencial que té d’atracció com a eix d’esbarjo, turisme i gaudi de la natura, amb l’àrea metropolitana de València al costat, és molt gran, tenint en compte a més que s’uneix a altres infraestructures de mobilitat que s’estan creant com l’anella verda».

Per la seua banda, Rosella Antolí, alcaldessa de Bonrepòs i Mirambell, on s’ha presentat aquest document previ, ha afirmat que «este Territori Carraixet (nom que se li ha donat al projecte)és una oportunitat molt gran per a valorar l’espai natural que tenim més pròxim al nostre poble i que històricament ha tingut molta importància tant natural com vivencial d’anar a pescar, banyar-se, celebrar la Pasqua o les fogueres de Sant Joan, i que ara també s’utilitza molt com a ruta per a ciclistes i corredors. Pensem que aquest Territori Carraixet és una oportunitat per a millorar el barranc tant com a infraestructura ciclo-peatonal, com per a posar en valor els elements patrimonials i naturals que té el Carraixet».

La creació d’aquest corredor suposarà la millora de la connectivitat entre les zones de l’interior i la plana costera d’una manera sostenible que, a més, orientarà els possibles desenvolupaments urbanístics cap a les àrees amb menor valor ambiental, cultural i històric. Així, s’aconseguirà millorar la qualitat de vida dels veïns de la zona i també es potenciarà el coneixement del territori.

Per a la posada en marxa d’aquest projecte és fonamental efectuar un estudi que analitze en profunditat i de manera integral el barranc del Carraixet junt amb les zones limítrofes, per tal de definir unes línies d’actuació que preserven el seu paisatge i els recursos ambientals de la zona. El Carraixet transcorre pels termes municipals de Gàtova, Marines, Olocau, Serra, Nàquera, la Pobla de Vallbona, Bétera, Moncada, Alfara del Patriarca, Foios, Vinalesa, València (Benifaraig y Carpesa), Bonrepós i Mirambell, Tavernes Blanques, Almàssera i Alboraia.

Els objectius del Pla Director del Corredor del Barranc del Carraixet

El Pla Director que està elaborant la Diputació té com objectius principals: la millora del paisatge a través de la millora ambiental i funcional del corredor fluvial, de la biodiversitat i salut dels ecosistemes; l’assegurament de la connectivitat ecològica i territorial; la millora de la mobilitat a través de la connexió dels espais d’interès junt amb la integració de la xarxa de camins i rutes preexistents no motoritzades; l’accessibilitat al corredor del Carraixet des dels nuclis urbans i les parades de metro; fomentar l’ús públic dels espais i donar a conèixer el patrimoni i el paisatge del territori del Carraixet.

L’elaboració d’aquest Pla també busca crear un full de ruta per a l’entorn del Carraixet de manera col·lectiva, pel que serà necessari obrir un procés de participació ciutadana en que s’organitzaran taules de treball amb tots els agents implicats, fonamentalment els municipis afectats i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, i també altres entitats ciutadanes, tal i com ha indicat el diputat Josep Bort: «Després de la primera fase d’estudis previs que hui vos presentem, començarem amb el procés de participació pública que arreplegarà totes les aportacions i suggeriments al Pla, creant un espai de diàleg i col·laboració amb Ajuntaments, Associacions cíviques, culturals, esportives, etc. que sens dubte, enriquiran el mateix».  

MÉS DE L'AUTOR

EMPRESA

ENTRADES RECENTS