La Diputació potència el benefici de la trufa en els pobles amb la XV Mostra de la Trufa Negra del Maestrat Castelló Ruta de Sabor

1571
TRUFA benasal

Benassal acollirà el 17 i 18 de febrer la fira que ha despertat l’interés d’aficionats i professionals de tota Espanya
Roig: “És una fira consolidada a la que ja s’han inscrit persones vingudes de La Rioja, Huesca, Teruel o Cuenca

La Diputació de Castelló potència el benefici de la trufa per als pobles de la província a través de la XV Mostra de la Trufa Negra del Maestrat Castelló Ruta de Sabor que tindrà lloc els dies 17 i 18 de febrer a Benassal. Esta consolidada fira s’ha escollit com una cita ineludible per als amants d’este preat fong, ja que la cita coincidix a més amb el moment més intens de la temporada de la trufa negra i quan esta posseïx les seues majors propietats aromàtiques i de sabor. Aficionats de distintes parts d’Espanya ja han confirmat la seua assistència.

El diputat de Castelló Ruta de Sabor, Pablo Roig, ha fet referència precisament a la “consolidació d’una fira que ja ha donat el bot a nacional, ja que són diversos els professionals i aficionats de distintes parts d’Espanya com la Rioja, Huesca, Teruel, Barcelona i Cuenca els que ja han confirmat la seua participació. Esta novetat és molt positiva per als nostres pobles, ja que són persones que romandran tot el cap de setmana en els nostres pobles i que coneixeran el Maestrat com a terra productora de trufa”.

En eixe sentit, Roig ha explicat que “esta iniciativa es correspon amb l’objectiu de la Diputació de donar a conéixer la qualitat dels nostres productes, a través de la marca Castelló Ruta de Sabor, posar-los en valor, i que servisquen com a generadors d’oportunitats de futur per als nostres pobles, especialment aquells amb menys recursos i població que estan en l’interior. Sens dubte, estes iniciatives van dirigides a l’objectiu de consolidar població, de crear noves oportunitats en l’entorn rural de Castelló”.

Cal tindre en compte que la Mostra de la Trufa Negra reunirà durant el cap de setmana a Benassal a truficultors, empreses vinculades al sector, vivers, hostalers i amants de la gastronomia amb l’eix en comú de la trufa, el seu cultiu i les seues aplicacions gastronòmiques.

L’alcaldessa de Benassal, Mª Luz Monterde, ha posat en valor “la importància d’abonar iniciatives com esta que donen a conéixer el nostre producte i generen activitat en els nostres pobles. Sabem que qui ve a conéixer la nostra zona, repetix, perquè és un autèntic tresor, però necessitem experiències com esta perquè molta gent que no s’havia plantejat desplaçar-se fins a l’interior de Castelló ho faça i repetisca”.

Un atractiu programa formatiu
Una de les claus més importants de l’èxit d’acollida d’esta iniciativa és la qualitat de la programació formativa que es desenrotlla de forma paral-lela a l’exposició de producte i material de la fira. Així, l’organització ha programat diferents activitats pensades, tant per al públic general, com per al públic especialitzat.
Entre elles cal destacar el dissabte al matí la conferència “Maneig de plantacions amb objectiu productor de trufa negra” a càrrec de Luz Cuina Romero de Micolab, enginyera agrònoma i professora de formació professional de la branca de forestals en l’IES Alt Palància de Segorbe (Castelló).
Posteriorment, també durant la jornada del dissabte tindrà lloc un nou taller d’ensinistrament de gossos per a la busca de trufes, a càrrec de Virginia Espinosa Ruiz, enginyera tècnica forestal de Masquesetas – Truficultura tècnica.
Destaca a més el showcooking – degustació amb tuber melanosporum i productes Castelló Ruta de Sabor a càrrec de David Buch, president de l’Associació de Botellers de Castelló i província (ASUCAP), professor del CdT de Castelló i membre del Comité de Tast de la Indicació Geogràfica Protegida Vins de Castelló. Així com un tast de vins de cellers pertanyents a la IGP.
El públic podrà conéixer les millors aplicacions gastronòmiques de la trufa amb una demostració de cuina en directe a càrrec d’Emilio Cuiner, gerent i xef del restaurant l’Escudella de Vilafranca.
A més, es mantenen altres activitats ja tradicionals com el concurs de la trufa de major pes patrocinada per la Va unir de Llauradors, el concurs de gossos buscadors de trufa o la degustació de plats trufats del diumenge.

Donar a conéixer la trufa als més xicotets
Amb l’objectiu donar conéixer la trufa de forma lúdica entre els més menuts, com a potencials consumidors i divulgadors d’este excel-lent producte, s’han programat una sèrie d’activitats dirigides als xiquets i xiquetes presents en la fira. El dissabte a la vesprada, el Gremi Turístic i Cultural Benassal Font de Vida ha organitzat un taller de cuina infantil de tres hores, amb elaboracions salats i dolços. De la mateixa manera, el diumenge al migdia tindrà lloc la primera edició del concurs infantil de gossos buscadors de trufa, amb trofeu per als guanyadors. Estes activitats seran gratuïtes per a tots els participants.
Més informació i inscripcions: www.trufamaestrat.es

COMPARTIR