La Diputació potència Repoblem aquesta tardor amb més escoles matineres, unitats respira i l’inici del transport rural médic

778

La Diputació de Castelló reinicia el curs amb un decisiu impuls al programa Repoblem per a combatre la despoblació en els entorns rurals de la província. Tant és així que aquest mes de setembre potència absolutament totes les línies de treball amb les ajudes a la natalitat, les unitats respira i les escoles matineres, a més d’incorporar un nou servei molt sol·licitat als pobles xicotets com és el del transport rural per a anar al metge.

De fet, aquest mes ja s’ampliarà de 10 a 23 els municipis amb escoles matineres i es completarà l’ampliació d’enguany de 56 a 66 les Unitats Respira, amb un cost total de manteniment i posada en marxa de més de 750.000 euros. A més, les persones majors dels municipis xicotets ja podran acudir als seus ajuntaments per a sol·licitar el servei de taxi per a acudir al metge, per al que el Govern Provincial ha disposat 350.000 només per als quatre mesos de 2018. Això permetrà augmentar les més de 1.000 famílies que ja s’estan beneficiant d’aquestes ajudes.

La diputada d’Acció Social, Elena Vicente-Ruiz, ha assegurat que “els recursos que hem creat, fruit d’escoltar als alcaldes dels pobles més xicotets, estan funcionant molt bé, i podem dir que hui aquestes famílies tenen una mica més fàcil poder conciliar la seua vida familiar i laboral als seus pobles i no es veuen espentats a deixar-los per a anar-se a ciutats que sí que tenen aquest tipus de serveis des de fa temps. Sempre diem que treballem per igualar les oportunitats de tots els castellonencs, visquen on visquen, i el que estem fent amb Repoblem dóna bona mostra d’això”.

Les ajudes a la natalitat formen part de l’ambiciós programa de la Diputació contra la despoblació. En aqueix sentit, cal tindre en compte que aquestes ajudes contemplen una quantia inicial total de 30.000 euros i s’articulen en tres períodes, amb tal d’abastar tot l’any. No es tenen en compte criteris de renda sinó que ha de justificar-se la seua residència en aquests pobles mitjançant el volant d’empadronament emés per l’Ajuntament corresponent, que ha de tindre menys de 1.000 habitants, en el qual haurà de fer-se constar la data d’antiguitat com a veí del municipi.

L’any acabarà amb una ampliació a 66 unitats Respira

La Diputació de Castelló consolida les Unitats de Respir Familiar com a grans aliades de la conciliació laboral i familiar en l’àmbit. La prova de l’excel·lent treball que es desenvolupa és que a partir d’aquesta tardor seran 66 centres que equiparà i mantindrà en municipis de menys de 10.000 habitants i que ja presten servei a 800 famílies de l’àmbit rural.

Per al seu manteniment i ampliació a 10 unitats més enguany que ja estan actives, el Govern Provincial destina en 2018 una inversió rècord de 532.000 euros dirigits tant al manteniment del servei (450.000 euros) com a l’equipament dels nous centres (82.000 euros).

Aquest curs s’incorporen altres 13 escoles matineres
A més, el Govern Provincial incorporarà aquest curs 13 nous pobles al seu programa de ‘Escoles Matineres’ davant l’augment de la demanda d’ajudes després de l’espectacular èxit i satisfacció en els municipis que ja la tenen. Tant és així, que aquest curs passaran de les 10 actuals fins a 23, atenent el Govern Provincial les peticions de municipis xicotets, especialment d’entorns rurals.

L’única que mancada per aprovar és la sol·licitada per l’Ajuntament de Tales i que està previst que passada el pròxim 18 de setembre per Junta de Govern per a donar el vistiplau a la seua posada en marxa. Amb això, el Govern Provincial constata l’èxit d’aquest servei, que ja atén a 189 xiquets, que promou la conciliació familiar i laboral en les famílies que resideixen a l’interior de la província i impulsa la igualtat d’oportunitats entre els 135 municipis de Castelló.

La Diputació ha consignat 121.000 euros per a l’adequació d’equipament dels Escoles Matineres i la contractació de monitors per a prestar aquest servei.

Nou transport rural amb finalitats mèdiques

A més, la Diputació de Castelló també posa en marxa a partir de setembre del Transport Rural amb finalitats mèdiques com a part de l’ambiciós programa ‘Repoblem’ del Govern Provincial contra la despoblació. Els veïns dels 115 municipis de fins a 5.000 habitants podran beneficiar-se d’aquest nou servei de transport. Moliner ha anunciat aquest servei en ser conscient dels problemes que té la gent gran, especialment als pobles de l’àmbit rural, per a acudir a visites mèdiques als hospitals i com això condiciona en moltes ocasions el fet que una família puga prendre la decisió de no continuar en un poble pel difícil que poguera resultar conciliar la vida laboral i la familiar.

Són els propis ajuntaments els que poden contractar amb serveis públics de transport a nivell local, amb taxis locals, perquè porten a les persones majors fins als centres hospitalaris amb una subvenció de la Diputació que equipararia el cost d’aqueix viatge al d’un desplaçament amb autobús convencional.

Cal tindre en compte que aquesta iniciativa dóna resposta a una de les inquietuds més importants transmeses per les alcaldies dels municipis de la província al president per a abordar la problemàtica derivada del transport, especialment patida pel sector de les persones majors que no disposen de vehicle privat per als seus desplaçaments. Des de la Diputació, aquesta iniciativa es considera com una de les mesures fonamentals a implementar per a afavorir que la població romanga en les zones rurals d’origen i que col·laborarà en bona mesura a frenar l’èxode de població de l’interior.

Es tracta d’un transport que pot ajustar-se a l’hora exacta que el ciutadà tinga la visita i poder portar-ho de porta a porta. És un servei afegit de discriminació positiva cap al món rural. Moliner ja va explicar que “arranquem en fase experimental des de setembre fins a desembre amb una aportació de 350.000 euros, i la voluntat d’intentar conservar-ho, un transport a la demanda amb finalitats mèdiques que busca donar-li un plus afegit a la gent que continua apostant per viure en el món rural i també donar-li l’al·licient a les famílies que si decideixen quedar-se a viure al poble tindran la possibilitat de no haver d’agafar-se un dia de vacances per a portar al seu pare o la seua mare a l’hospital, sinó que puguen confiar en aqueix servei que ajuntaments i Diputació prestarem amb el finançament de la Diputació els permeta continuar conciliant la vida laboral amb la familiar”.

Consolidant Repoblem com a programa estratègic

La Diputació de Castelló ha reforçat també la promoció de totes les línies d’ajudes que ha impulsat dins de l’estratègia de #*Repoblem amb l’objectiu de facilitar l’accés a les subvencions per part de les famílies castellonenques. De fet, disposa d’un apartat específic en el seu web davant la creixent demanda d’informació per a saber què ajudes directes hi ha i com es poden sol·licitar.

A més de reforçar la informació en www.dipcas.es/repoblem, també ha fet publicacions específiques que està distribuint per tota la província aprofitant la mobilitat dels castellonencs, així com està promocionant en tot tipus de suports la informació necessària perquè pot sol·licitar l’ajuda de la Diputació tot aquell que la necessite.

COMPARTIR