La plaça Josefina López del Grau comptarà amb escenari, zona d’ombra, jocs i dues àrees de gimnàstica

814

Josefina López Sanmartín va ser una pionera i una avançada a la seua època. Regidora en l’Ajuntament de Castelló en la primera corporació democràtica i senadora per Castelló, també va ser la primera dona a convertir-se en tinent d’alcaldia en el Grau. Quan en 2019 es complisca el 30 aniversari de la seua mort, el Grau comptarà amb una nova plaça que portarà el seu nom, proposta de l’associació Aula Debat Dones del Grau.

La plaça Josefina López Sanmartín transformarà l’actual descampat en una zona verda amb dues zones de gimnàstica a l’aire lliure, una de majors i una altra d’street workout; zona d’ombra, un escenari, carril bici i un aparcament amb mig centenar de places a més d’un cuidat mobiliari que potencie l’ús públic d’un espai situat al costat de la piscina de l’Emili Fabregat i del centre de salut. El programa d’actuació, corresponent a les unitats residencials 15 i 81, també suposarà la urbanització de l’accés nord al Grau, l’execució del qual va quedar empantanada per la crisi, la qual cosa ha obligat a l’Ajuntament a aprovar la gestió directa.

L’alcaldessa de Castelló, Amapro Marco, ha presentat avui el projecte d’urbanització complet al costat de la vicealcaldessa, Ali Brancal, i el tinent d’Alcaldia del Grau, Rafa Simó. “Aquesta intervenció urbanística no solament va a permetre millorar la qualitat de l’espai públic i convertir-ho en un parc per a estar i conviure sinó que també suposarà recordar a una dona com Josefina López Sanmartín”, ha indicat Marco.

“El disseny d’aquesta nova plaça, fruit d’un procés participatiu inèdit en el Grau, avança cap a un nou model urbanístic que aposta per la qualitat de l’espai públic, que converteix als ciutadans i ciutadanes en protagonistes dels llocs en comú, com les places, parcs i fins i tot els carrers i que entén l’espai públic com una oportunitat per a la convivència i per a teixir les relacions veïnals”, ha defensat la primera edil.

Aquest disseny suposa una de les grans diferències amb el projecte original d’urbanització, que hauria d’haver estat conclòs en 2009. El tinent d’Alcaldia del Grau i regidor d’Urbanisme, Rafa Simó, ha detallat que “s’han previst zones de convivència amb diferents tipus de mobiliari, paviment i jardineria que han sigut definits seguint les recomanacions del pla de participació pública realitzat dins de les actuacions del programa Grau Xarxa Oberta”.

Aquest mobiliari urbà està compost per diferents tipus de bancs, taules i cadires, zones de jocs i d’activitat esportiva, papereres, aparcabicis, fonts, tendals per a generar ombres, etcètera, amb l’objectiu de “convertir la plaça Josefina López Sanmartín en un referent on els veïns del Grau disposen d’una zona agradable, amb àrees d’oci intergeneracionals i que es convertisca en una plaça per a estar i conviure i empoderar així a la ciutadania”, ha afegit l’edil.

Taules de ping-pong, conjunts de taules i tamborets amb jocs de taula i carril bici, que donarà continuïtat a l’existent en el camí Serradal i en un futur connectarà amb el de l’avinguda Ferrandis Salvador, són altres elements que definiran aquest nou espai verd.

L’alcaldessa Amparo Marco ha subratllat que aquesta remodelació urbana per a la qual es van sol·licitar fons europeus es va a executar amb pressupost municipal, a més de les quotes d’urbanització corresponents, “perquè es tracta d’un projecte estratègic dins del pla de millora i dinamització d’espais públics del Grau i ja vam dir que no s’anava a quedar en un calaix”. A més, ha recordat que s’atén una reivindicació veïnal històrica per a urbanitzar un entorn que hauria d’haver estat executat en 2009.

Per la seua banda, la vicealcaldessa i regidora de Participació Ciutadana, Ali Brancal, ha destacat que “el disseny que avui presentem és fruit d’un procés de participació pública pioner en el Grau, que ha permès dissenyar un espai públic de qualitat ajustat a les necessitats ciutadanes i que es va a convertir en el millor homenatge a una dona reivindicativa, lluitadora i defensora del Grau com va ser Josefina López”.

“Aquest projecte urbanístic serà, doncs, la primera acció de transformació impulsada des de la Xarxa Oberta en la qual es va implicar a la ciutadania a través de diferents tallers i activitats orientats a conjugar l’experiència i reivindicacions veïnals amb el coneixement dels tècnics per a arribar a una proposta que responguera a les necessitats reals i aplicar així la creativitat col·lectiva al disseny urbà”, ha afegit Brancal.

El programa d’actuació integrada en el qual s’emmarca la nova plaça Josefina López Sanmartín abasta la urbanització d’una superfície major que permetrà dignificar l’accés Nord al Grau, millorar l’entorn de l’Emili Fabregat i del centre de salut i reordenar la mobilitat del carrer Germans Pinzón. El pressupost global de l’actuació és de 2.493.534 euros, dels quals 1.186.296 euros corresponen a la zona verda. L’Ajuntament de Castelló aportarà mig milió d’euros i la resta correspon a les quotes d’urbanització aprovades. El termini d’execució serà 12 mesos i prioritzarà la creació de la zona verda. La previsió és que les obres puguen començar el primer trimestre de 2019.

COMPARTIR