La Policia Local augmenta un 35% les detencions en un any i la meitat són per violència de gènere

  1203

  Castelló ha millorat l’efectivitat policial per segon any consecutiu. La Policia Local ha detingut aquest 2017 a 179 persones, la qual cosa suposa un 35% més que respecte a 2016 i un 52% més que fa dos anys. La violència de gènere se situa com a principal causa de les detencions, amb 80 homes arrestats (62 per violència de gènere i 18 per infringir l’ordre d’allunyament). “La resposta de la Policia Local de Castelló a la xacra del terrorisme masclista s’ha traduït en un increment del 50% en el nombre de detinguts respecte a l’any passat”, ha destacat el regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Lorenzo, qui ha presentat aquest avanç estadístic del balanç anual de l’activitat policial en 2017 al costat de l’intendent general cap de la Policia Local, José Luis Carque, i l’intendent general, Javier Genovés.

  Els delictes contra el patrimoni i els delictes contra les persones, amb 19 detinguts en cadascun dels casos, i la cerca i detenció, amb un total de 10 persones, segueixen per nombre d’arrests als de la violència de gènere. El regidor Antonio Lorenzo ha atribuït aquests resultats “al compromís dels i les policies de Castelló amb la reorganització dels serveis que es va iniciar al llarg de 2015, s’ha intensificat en 2016 i 2017 i que ha suposat la creació de la Unitat Canina (UCAN), el reforç de Viogen, la unitat de resposta a la violència de gènere o l’activació del model de policia de proximitat Proxpol”.

  Però també, ha afegit l’edil, “per l’esforç a dotar de més i millors recursos a la Policia Local per a actuar amb major decisió com el Centre Integrat Municipal de Seguretat i Emergències (CIMSE), un projecte en el qual el Govern municipal ha invertit prop d’un milió d’euros i suposa un salt qualitatiu en l’atenció que es presta a la ciutadania”. Aquesta nova instal•lació i la tecnologia amb la qual li l’ha dotat permet optimitzar els recursos i oferir una millor atenció als veïns. L’espai aglutinarà en un mateix edifici a totes les agències de l’Àrea de Seguretat Pública de l’Ajuntament: Policia Local, Bombers, Protecció Civil, Emergències Sanitàries, Mobilitat i Tràfic, així com el servei del 010.

  Lorenzo també ha destacat l’augment de les aprehensions de droga coincidint amb la posada en funcionament de la Unitat Canina de la Policia Local de Castelló (UCAN). “Enguany, mancant les dades d’aquesta última setmana, s’han registrat un total de 212 aprehensions enfront de les 43 de l’any passat o les 37 aprehensions de 2015”, ha apuntat l’edil. En termes percentuals, les aprehensions de 2017 suposen un 79,7% més que en 2016 i un 82,5% per sobre de les registrades fa amb prou faenes dos anys.

  2017 també ha sigut l’any en el qual la Policia Local ha presentat una pionera app policial en col·laboració amb la Universitat Jaume I que permetrà avaluar la percepció de seguretat de la ciutat per districtes, afavorirà la participació ciutadana i també servirà per a valorar el treball policial i l’any en el qual “s’ha intensificat la presència de la Policia Local en fòrums nacionals i internacionals d’innovació en la gestió policial i d’emergències en les quals gràcies al treball de la Policia Local la ciutat de Castelló està guanyant reputació en aquest àmbit de la innovació en polítiques públiques de seguretat”.

  Comiat de l’intendent general Genovés
  La roda de premsa en la qual s’ha presentat aquest avanç de la labor policial en 2017 també ha servit per a reconèixer el treball de l’intendent general, Javier Genovés, que conclou la seua comissió de serveis després de dos anys de treball a Castelló. Genovés ha fet un balanç “molt positiu” del seu pas per la Policia Local de Castelló al capdavant de la Unitat de Coordinació Operativa. En aquests dos anys, “gràcies al treball de la plantilla l’efectivitat policial en violència de gènere ha augmentat un 180% respecte a 2015; un 110% en delictes comuns i un 600% en matèria d’aprehensió de drogues, en un període en el qual la taxa de delinqüència ha baixat”, segons ha destacat el propi Genovés gràcies al treball intens que s’ha realitzat.

  El regidor Antonio Lorenzo ha volgut “reconèixer públicament en nom del Govern municipal la brillant capacitat policial de Javier Genovés, el seu lideratge al costat de l’intendent Carque i la seua contribució a modernitzar, impulsar i donar un salt qualitatiu enorme en el treball policial”. Un agraïment públic al que s’ha sumat l’intendent general cap, José Luis Carque, qui ha destacat els “resultats excel·lents” obtinguts en aquest període i ha reconegut l’aportació que ha suposat “la presència d’una persona molt experimentada” com Javier Genovés al capdavant de la Unitat de Coordinació Operativa.

  COMPARTIR