La primera edició d’Escala a Castelló en el port del Grau

23867
Escala a castello

La gran festa del mar atraca en el port del Grau

El major espectacle nàutic d’època arriba per primera vegada a Espanya i fa escala a Castelló. La gran cita de navilis històrics ha arrancat avui amb desfilades de tropes, campaments militars, un mercat mariner i l’arribada al port de Castelló de la fragata russa Shtandart, a la qual se sumaran el Galeón Andalucía i la Nao Victoria que atracaran en el port del Grau procedents de la localitat francesa de Séte i de Huelva, respectivament. Fins a aquest diumenge, PortCastelló es convertirà en l’escenari d’una gran festa del mar en la qual tres velers de llegenda –la Nao Victoria, el Galeón Andalucía i el tsarí Shtandart-, als quals se sumen altres embarcacions el remolcador de Seguretat Marítima Sar Mesana, el patruller de la Guàrdia Civil Río Nansa o la llanxa de salvament LS Pandora de Creu Roja.
L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i integrants del Govern municipal i de la Corporació municipal han assistit a la inauguració d’aquesta primera Escala a Castelló, que ha arrancat amb la desfilada de benvinguda, l’obertura del mercat i l’inici de les activitats. “Escala a Castelló és una nova oportunitat per a viure d’a prop l’experiència del mar. Volem potenciar la cultura marítima amb aquesta trobada de navilis històrics i l’ampli programa d’activitats que s’han organitzat”, declara.
Castelló serà durant aquest cap de setmana l’escenari de recreacions històriques i exhibicions nàutiques. Gràcies al seu acord de col·laboració amb la localitat portuària de Séte, situada en l’antic Llenguadoc-Rosselló (avui dia Occitània), la seua biennal trobada de velers d’època ‘Escale a Séte’ té la seua prolongació, amb prou faenes uns dies després, amb ‘Escala a Castelló’.
El principal atractiu és la presència en el port del Grau de tres vaixells de llegenda: la Nao Victoria, rèplica de la qual va donar la volta al món en el segle XVI; el Galeón Andalucía, reproducció d’un vaixell mercant espanyol del segle XVII; i la fragata Shtandart, navili de guerra de la Rússia tsarina, del segle XVIII. Les visites a la Nao Victoria i el Galeón Andalucía tenen un preu conjunt de 4 euros per a menors de 5 a 10 anys; de 7 euros a partir d’11 anys i de 20 euros per a famílies (2 adults i fins a tres xiquets). La fragata Shtandart i la resta d’embarcacions amb accés seran gratuïtes.
De les diverses desfilades de tropes que se celebraran diàriament destaca la Gran Desfilada Històrica del dissabte 7, a les 17.30 hores. L’inici serà enfront de l’hotel Turcosa i recorrerà tot el Passeig Bonavista per a finalitzar enfront de la fragata Shtandart. En aqueix instant es rendirà simbòlic homenatge als homes i dones que van deixar la seua vida en el mar, amb el llançament a l’aigua d’una corona de llorer i salves de canons per a donar el comiat a la fragata tsarina.
En el port del Grau s’instal·laran tres campaments –infanteria, artilleria i cavalleria– i els visitants podran comprovar com era allí la vida quotidiana de les tropes, els seus menjars, les seues rondes de vigilància i també presenciar exhibicions de trets de fusilería dels diferents exèrcits, i de canons.
El port també serà escenari de pràctiques de salvament marítim, amb un remolcador d’altura, el Sar Mesana, de 45 metres d’eslora, i l’embarcació ràpida de rescat Salvamar Sabik, de 20 metres; i un altre salvament en la dàrsena del port amb la participació d’un helicòpter. També podran visitar-se un patruller de la Guàrdia Civil amarrada i un vaixell de pesca, amb explicacions sobre pescaturisme, a més de gaudir de relaxades mini travessies en golondrina. El Club Nàutic, per la seua banda, contribuirà en l’esdeveniment oferint gincanes, baptismes del mar –el divendres i dissabte–, tallers infantils i exhibicions de caiac-pol.
Marco destaca el dinamisme de l’esdeveniment, que preveu una important repercussió econòmica per a Castelló i, especialment, per al Grau: “És una aposta pel turisme familiar, que representa un important nínxol de mercat amb gran potencial i des del Patronat Municipal de Turisme ens esforcem per crear una oferta especialment dissenyada per a aquest públic”.
Un altre dels al·licients serà el Mercat Mariner, amb més de 80 llocs d’artesania i estris, a més d’atraccions i zones de restauració, que es complementaran amb l’oferta que habitualment ofereixen els restaurants del Grau, on degustar saboroses paelles, arròs a banda, peix i marisc.
Tot el conjunt de Escala a Castelló estarà abrigallat per espectacles d’animació de carrer, activitats per als xiquets –com ensenyar a pescar tirant la xarxa–, música i representacions. I en l’horitzó de 2020, després d’aquesta primera ‘prova pilot’, la participació conjunta de Castelló i Séte en l’organització d’aquest gran esdeveniment de velers d’època, amb l’arribada a la capital de la Plana de molts més naus històriques que, des del sud de França, seguiran la travessia fins a la costa valenciana.
Tot el programa d’horaris i activitats pot consultar-se en la web http://escalaacastello.com/