La restauració de la Porta dels Apòstols de l’Arxiprestal de Morella és un referent a Espanya

893

L’actuació sobre la Porta dels Apòstols de la Basílica Arxiprestal de Morella avança a bon ritme. D’aquesta manera, els treballs de neteja de la façana acabaran la propera setmana i s’iniciaran els treballs sobre la policromia que conté aquesta portalada característica del gòtic valencià. Així, durant la jornada d’avui s’han reunit membres de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Materials (IVC+R) amb altres del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per a valorar els estudis que s’han realitzat i intercanviar impressions sobre les tècniques a seguir per a la recuperació de la policromia.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat “la importància d’aquesta actuació que és un referent a Espanya per les característiques especials que té aquesta façana de la Basílica de Morella”. L’edil ha explicat que “s’està treballant de valent en aquesta segona fase, la qual avança a bon ritme i permetrà apropar-nos més a l’estat originari de la Porta dels Apòstols”.

D’altra banda, la subdirectora de l’IVC+R, Gemma Contreras, ha explicat que “li hem consultat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, ja que és un centre molt prestigiós i tenen molta experiència en façanes policromades i intercanviar impressions sobre els estudis realitzats en la façana de Morella”.

A més, Pere Rovira, conservador i restaurador Responsable de l’àrea de pintura mural, escultura en pedra i elements associats a l’arquitectura del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha explicat que “aquesta col·laboració entre entitats és molt habitual per a intercanviar informació i avançar en els diferents projectes”. Així, Rovira ha detallat que “el principal problema amb tots els monuments que estan a l’exterior són les condicions climàtiques, per la qual cosa el nostre objectiu és netejar i recuperar la major part d’aquesta magnífica porta, així com preservar el monument el màxim temps possible”.

Aquest projecte es realitza amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, el Bisbat de Tortosa i l’ajuntament de Morella. La restauració és a càrrec de l’empresa CYRESPA i el director d’obra és l’arquitecte, Vicente Dualde. Així, cal explicar que la restauració va començar el passat mes de juny amb la primera fase de neteja de la façana fins a mitjans de mes d’agost. Ara es realitzen els estudis per a treballar sobre la policromia per a que la restauració finalitze abans que acabe el 2018.

Cal recordar que, durant el 2017 s’han realitzat diferents estudis per a comprovar l’estat d’aquesta part de la façana de la Basílica de Santa Maria la Major. Aquestos estudis els ha realitzat l’Institut Valencià de Conservació i Restauració, on han participat diferents universitats, tant espanyoles com europees, i han sigut pioners en l’ús de les últimes tecnologies, ja que han utilitzat drons, làsers i tecnologia 3D.

COMPARTIR