L’equip de govern local de Borriana té previst aprovar aquest divendres en un ple extraordinari les ordenances fiscals que seran aplicable l’any vinent i que inclouen ajustos i actualitzacions d’impostos i taxes. Després de la seua aprovació el divendres en un ple extraordinari les novetats s’inclouran en els pressupostos de 2020, quan començaran a aplicar-se per a tots els veïns i veïnes i empreses.
Entre les novetats destaca un increment del 5% en el rebut de l’Impost de Béns immobles (IBI), després de congelar-lo durant quatre anys . Sobre aquest tema, la regidora delegada d’Hisenda, Cristina Rius, ha evidenciat la necessària actualització per a continuar garantint els serveis públics i el nivell d’inversions.
Durant quatre anys, ha assegurat, l’equip de govern ha mantingut congelats els impostos municipals però, “hem de mantenir el necessari compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, segons la normativa estatal”.
En total, el consistori preveu recaptar el pròxim exercici amb l’IBI un total de 400.000 euros per a millorar serveis públics i escometre inversions, i el Govern municipal justifica l’increment que s’aplicarà l’any que ve per la necessitat d’ampliar serveis públics tals com la neteja, la jardineria i la recollida de fems.
D’altra banda, Rius ha avançat que el govern local també proposarà al ple mantenir invariable l’Impost d’activitats Econòmiques (IAE), l’Impost sobre construccions, instal•lacions i obres (ICIO), el de plusvàlua i l’impost de vehicles.
Així mateix, en l’Impost sobre construccions, instal•lacions i obres (ICIO) comptarà amb bonificacions de fins a un 50 per cent en supòsits concrets, amb la finalitat de fomentar l’ocupació, el turisme i la cultura i a més incentivar la creació d’empreses i modernització d’aquestes.
Divendres que ve també es donarà llum verda a les noves mesures socials amb bonificacions, en alguns casos de fins al 100 per cent, per a dones que ostenten condició de víctimes de violència de gènere, i homogeneïtzarà les bonificacions de les persones amb diversitat funcional, famílies nombroses o monoparentals i titulars del carnet jove.
Quant a la taxa per prestació de serveis de gestió de residus, la regidora delegada d’Hisenda ha exposat que l’estudi de costos d’enguany reflecteix l’existència d’un desfasament, entre ingressos reals previsibles i costos, de 277.657, 44 euros, és a dir un 11,58 per cent.
Cristina Rius ha atribuït l’augment del cost a, les males praxis en la gestió dels residus i el reciclatge en les llars i l’augment de l’abandó de voluminosos en la via publica i contenidors, la retirada dels quals “encareix el sistema de recollida municipal i el complica”. Així, per al pròxim exercici la proposta és elevar a l’11 per cent les taxes per gestió dels residus per a l’any que ve.
En el servei s’inclou la recollida domiciliària de residus, tractament i eliminació de residus sòlids urbans i de voluminosos i la gestió de l’ecoparc.
Cal recordar que referent als ingressos de les taxes per aquest concepte, van destinats completa i directament a liquidar el cost del servei, per la qual cosa l’Ajuntament no té cap recaptació sobre elles.
Encuentra tu ETT mas cercana