L’Ajuntament de Gandia evita el tall del subministrament energètic a 406 famílies i 20 desnonaments durant 2017

1157

El regidor de Responsabilitat Social, Nahuel González, ha fet un balanç del que ha estat la gestió d’ajudes i serveis del seu departament durant 2017 per cobrir les necessitats bàsiques de la ciutadania que pitjor ho ha estat passant.

Ajudes contra la pobresa energètica (aigua, llum i gas)

Quan arriba l’avís de tallament de subministrament, l’Ajuntament cobreix el cost de la factura impagada fins a un màxim de 300 € al mes i, després d’acreditar-se que la renda econòmica de la família és tres vegades per baix de l’IPREM (al voltant de 500 € mensuals).

Així, l’Ajuntament (76.000 €), conjuntament amb la Generalitat (40.000 €), ha cobert per impagament i, per tant, amb perill de tallament de subministrament energètic, 1.372 rebuts per valor de 116.000 €, que afectaven 406 famílies de la nostra ciutat. Per edats, destaca la varietat: entre 18 i 35 (113), de 36 a 50 (185), de 51 a 65 (80) i més de 80 anys (28).

Lamentem que el PP haja recorregut i propiciat que el Tribunal Constitucional anul·lara la Llei Valenciana Contra la Pobresa Energètica perquè és una situació que, malauradament, afecta moltes famílies a la nostra ciutat. Per això, estem satisfets que l’Ajuntament haja sabut estar al costat de les famílies que més ho necessiten”.

L’edil de Responsabilitat Social també ha recordat que entre febrer-març s’espera que entre en vigor la nova Renda Garantida de la Conselleria d’Inclusió Social, de caràcter indefinit, per valor de 550 € mensuals, i que es cobrarà d’una forma més ràpida i immediata que l’actual sistema.

Oficina de Mediació Hipotecària de l’Ajuntament de Gandia

Aquest servei ha atés, durant 2017, 980 famílies, de les quals 759 han estat ateses a l’Oficina i altres 221 han estat derivades al Col·legi d’Advocats de València a Gandia, gràcies al conveni que l’Ajuntament té amb la Diputació de València. 329 de les consultes han estat al voltant de les clàusules sòl (en més del 40% dels casos s’ha detectat situació d’abús per part d’entitats bancàries). 141 consultes han estat sobre lloguer i ajudes a la vivenda. 142, mediació hipotecària davant el risc o avís de desnonament. 89 demandes de vivendes de VPO i 30 inscripcions al Registre Municipal de vivenda social.

Però el més significatiu és que s’ha aconseguit aturar 20 desnonaments, 13 de lloguer. A més, la mediació amb les entitats bancàries Sabadell i Bankia ha permés destinar 11 habitatges de la seua propietat a lloguer social. “Cada vegada hi ha menys desnonaments hipotecaris, mentre que augmenten els de lloguer”.

Finalment, el regidor de Més Gandia ha indicat que si 2016 va ser l’any de les ajudes socials, 2017 ha continuat sent-ho, però també amb programes de reinserció sociolaboral per a més de 200 famílies en risc d’exclusió social gràcies a programes finançats per la Generalitat, com ara l’Incorpora’t. “L’Ajuntament, conjuntament amb la Generalitat, ha sabut estar al costat de les persones que més ho necessiten. Però som conscients que a Gandia encara hi viuen moltes famílies en risc d’exclusió social, per a les quals continuarem treballant durant el 2018. Al final, la majoria de les persones no volen viure de les ajudes, sinó que reivindiquen el dret a un treball digne que els garantisca una vida digna”, ha conclòs González.

COMPARTIR