L’Ajuntament digitalitza l’Arxiu Municipal per fer accessible el patrimoni documental de Castelló

1101

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, el regidor de Modernització i Transparència, Ignasi Garcia, i l’arxivera municipal, Elena Sánchez, han presentat aquest matí la renovació de l’Arxiu Municipal de Castelló. Es tracta d’una de les inversions financerament sostenibles que consistia en dotar a aquest d’un sistema que permetera gestionar els seus fons, gestionar la col•lecció física i digital de forma completament integrada sense necessitat d’aplicacions externes, així com permetre la gestió de metadades normalitzades dels registres bibliogràfics, exemplars, autoritats i objectes. Aquest projecte, també permet l’accés a la ciutadania a través d’una web moderna, amb una recerca millorada i un disseny adaptable que garanteix el bon funcionament en pantalles de diverses resolucions.

L’edil Ruiz ha expressat que “aquest govern de la mateixa manera que vol tindre cura amb el nostre patrimoni artístic o històric, evidentment també del nostre patrimoni documental, i per tant és una ferramenta que hem dotat de continguts amb la finalitat de donar difusió al nostre patrimoni documental”. A més, la regidora de Cultura ha volgut fer un crit social a totes aquelles persones que tinguen i vulguen cedir els seus fons documentals per donar difusió en aquest Arxiu Municipal.

Per la seua part, Elena Sánchez ha insistit en que aquesta eina ja existia però “era una pàgina antiquada, i ara quan parlem d’Arxiu Municipal estem parlant de documentació però també de fons fotogràfic, fons de llibres antics, el fons valencià, la col·lecció d’auques o de cromos, entre d’altres”. “Digitalitzem per a difondre, per a fer-ho accessible i conservar el nostre patrimoni fent unes còpies de seguretat, i ara la idea és començar a alimentar la pàgina bolcant tots els catàlegs que tenim”, ha afegit l’arxivera municipal.

El regidor Garcia ha explicat que “el pas del temps i altres circumstàncies havien fet que aquesta ferramenta no fora del tot útil o que funcionara d’una forma acceptable per a l’Ajuntament, i coses que abans sols es podien consultar venint personalment, doncs ara es poden fer des de casa gràcies a aquesta aplicació”. Garcia ha destacat que “des de Modernització volem destacar el fet que sense dependre d’aplicacions externes tenim la capacitat de digitalitzar i utilitzar tota la nostra documentació, i de com ordenem i utilitzem de forma oberta totes les dades”.
A més, els fons de l’Arxiu Municipal de Castelló permet agregar els continguts i serà accessible en el Directori i Recol·lector del Ministeri d’Educació ‘Hispana’, en la Biblioteca Digital ‘Europeana’, així com en ‘WorldCat’, el catàleg més gran del món.

COMPARTIR