L’alcalde de València presenta l’Obrador per als llauradors valencians

1095

L’alcalde de València, Joan Ribó ha assistit en Mercavalència a la presentació del Mercaobrador. Al costat de Carlos Galiana, president de Mercavalència, han recorregut les instal·lacions que tenen com a repte lluitar contra el malbaratament alimentari. “Mercavalència i l’Ajuntament contribueixen així a l’agenda 2030 i la consecució dels ODS, concretament l’objectiu número 12 en el qual es fixa com a meta una producció i consum responsables. Al mateix temps, es contribueix a la dinamització de l’economia local”, ha afirmat l’alcalde.

El Mercaobrador és, a partir de hui, l’obrador propi de Mercavalència, és a dir, una cuina industrial pròpia de transformació agroalimentària, que permet als llauradors aprofitar els seus excedents per a elaborar productes processats, com ara melmelades o patés. Estos productes es generaran a partir de la verdura i fruita fresca que els llauradors valencians porten cada dia a la Tira de Comptar, i que no té eixida en el moment.

Este projecte i el conveni que l’impulsa respon als compromisos institucionals que des de l’àmbit municipal s’han assumit a l’hora de promoure un sistema alimentari més just, sostenible i saludable per al municipi. Joan Ribó, alcalde la ciutat, ha manifestat que: “l’Ajuntament i Mercavalència s’alineen així amb l’Estratègia Alimentària Municipal que marca el camí cap a una economia alimentària de proximitat. El Mercaobrador s’emmarca dins de la lluita contra el malbaratament alimentari ja que en este espai s’oferirà un servici de transformació de productes al que els llauradors i llauradores de l’horta de València podran accedir.”

En el plec de l’adjudicació del servici, assumit per l’empresa Monvital, es contempla també una reserva del temps de la instal·lació per a la posada en marxa de projectes d’innovació que donen resposta al greu problema del malbaratament alimentari. Carlos Galiana, president de Mercavalència i de Las Naves, parla de la col·laboració de les dos entitats per a la consecució dels objectius “Així, -ha afirmat- es treballarà amb Las Naves i el seu laboratori per a incubació d’empreses relacionades amb l’agroalimentació. Les persones emprenedores que tinguen idees que contribuïsquen a un sistema alimentari sostenible tindran el seu lloc de proves en el nou Mercaobrador”.

La instal·lació ocupa 330 metres quadrats amb moll de recepció i expedició en una de les naus multiservei de Marcavalència. Consta de tres cámares de fred, una de congelació, una altra de matèria primera fresca i una altra destinada al producte acabat. Totes les sales estan climatitzades per a assegurar la qualitat dels productes. La part principal inclou una àrea de preparació en calent i una altra de cocció. Per a l’emmagatzematge i preparació de comandes la instal·lació compta amb dues sales més i magatzems de matèria primera seca i productes auxiliars. Els vestuaris per a accedir a les zones de manipulació d’aliments estan adaptats per a l’accés de persones amb mobilitat reduïda. Una oficina i una aula laboratori de formació completen l’equipament del Mercaobrador. Tota la instal·lació està aïllada tèrmicament i elaborada amb materials que garanteixen la seguretat alimentària.

COMPARTIR