L’alcaldessa de Castelló exigeix anul·lar el Ducat de Franco per respecte a les víctimes de la dictadura

  1270

  L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha exigit l’anul·lació del Ducat de Franco, concedit a la filla del dictador, Carmen Franco Polo en 1975 i que ara, després de la defunció, ha sol·licitat la seua filla Carmen Martínez-Bordiu. “És una ofensa que xoca amb qualsevol principi democràtic i amb la Llei de Memòria Històrica”, ha indicat. “Ni la ciutadania ni les institucions podem consentir que es vulga dignificar als hereus del dictador i responsable de milers de morts”, ha afegit Marco, durant la clausura de l’acte d’homenatge a les víctimes de la guerra civil i el franquisme, en el Dia de la Memòria Històrica celebrat hui la Comunitat Valenciana, el mateix dia en què fa 76 anys, el poeta Miguel Hernández va morir en la presó d’Alacant.
  Marco ha justificat la iniciativa dels governs democràtics per a impulsar “la reparació a les víctimes d’una època negra i trista de la nostra història”. “No podem consentir que víctimes de la Guerra Civil continuen en cunetes o fosses comunes. És un acte de justícia”. Més encara, ha afirmat, davant els obstacles que el Govern del PP ha posat a l’aplicació de la Llei de la Memòria Històrica, aprovada en 2007 pel Govern de Zapatero. “Un país que honra a les seues víctimes és un país millor”, ha destacat.

  L’alcaldessa ha recordat que el PSOE ha presentat en el Congrés una proposició de llei per a millorar i reformar la llei, amb l’objectiu de garantir el seu compliment efectiu i, també, per a incorporar les propostes de les milers de persones han lluitat contra el franquisme. No obstant açò, la reforma ha sigut vetada pel Govern, que “no ha estat a l’altura del que reclamen els organismes internacionals, que segueixen instant a Espanya a tancar les ferides de la història amb un missatge de reconciliació i justícia”.

  A diferència del Govern de Madrid, Amparo Marco ha valorat les polítiques públiques de restauració democràtica impulsades pel Govern del Botànic, des de València. Les Corts Valencianes van aprovar el 19 d’octubre la Llei de Memòria Democràtica i per la Convivència de la Comunitat Valenciana, de la qual Marco ha llegit una part de la introducció: “És necessari mirar endavant però sabent d’on procedim, conèixer bé el nostre passat i tenir aquesta lectura col·lectiva de la nostra història que permeta afrontar els reptes del present. Mantenir en la memòria les víctimes, reconèixer la seua dignitat, és el millor fre per a detenir el temor i la por perquè que els fets que van convulsionar la nostra història tornen a succeir en el futur”.

  COMPARTIR