L’UJI celebra la XV edició del festival de fotografia Imaginària amb 45 exposicions en 18 municipis

2637

Imaginària, fotografia en primavera, el festival organitzat pel Servei d’Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I a través de la seua Aula de Fotografia, celebra la seua XV edició amb una variada programació, en la qual destaquen 45 exposicions fotogràfiques, que es durà a terme del 27 d’abril al 25 de maig de 2018 a Almenara, Benicarló, Benicàssim, Canet d’en Berenguer, Castelló de la Plana, Cirat, Culla, Forcall, Morella, Onda, Port de Sagunt, Sant Mateu, Sogorb, Sot de Ferrer, la Vall d’Alba, Vila-real, Vilafranca i Vistabella del Maestrat.

En la presentació del festival, que s’ha celebrat en el Menador espai cultural, han participat Wenceslao Rambla, vicerector de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals de l’UJI; Verónica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló; José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana; José Vicente Ramón, gerent de Dávalos-Flecther i Daniel Belinchón, coordinador tècnic de Imaginària.

Wenceslao Rambla ha volgut agrair la col·laboració en l’organització d’aquesta mostra de prop de 60 institucions, entitats i col•lectius, i més concretament, el patrocini de l’Ajuntament de Castelló, la Diputació Provincial, la Fundació Dávalos-Flecther i l’Ajuntament de Vila-real. Rambla ha explicat que en aquesta edició s’han organitzat més de 50 activitats entre exposicions, projeccions, conferències, tallers, concursos i xarrades, «la qual cosa adona del vigor i la vitalitat dels quals gaudeix el món de la creació fotogràfica».

Verònica Ruiz ha mostrat la seua satisfacció per poder col•laborar en una iniciativa de l’envergadura de Imaginària i ha destacat la importància de la fotografia, «que té un paper clau en les nostres vides perquè a través d’ella expliquem la nostra història». Ruiz ha aprofitat la seua intervenció per a denunciar que la fotografia s’està devaluant en els últims temps per la precarietat que pateixen els autors i ha reivindicat el paper dels fotògrafs professionals.

José Luis Pérez Pont ha elogiat el treball d’Imaginària perquè al llarg de les seues 15 anys d’existència ha promogut el desenvolupament de l’art i de la cultura en la província de Castelló i ha destacat la recent creació de Ikonic, un projecte afavorit pels directors dels festivals de fotografia de les tres províncies: Lucía Morate (Photo-Alacant), Tania Castro (Photon Festival) i Daniel Belinchón (Imaginària, a Castelló), «un festival de fotografia itinerant que estendrà la seua oferta a altres municipis de la Comunitat Valenciana».

Per la seua banda, Daniel Belinchón ha explicat que en el marc de Imaginària 2018 tindran lloc 45 exposicions fotogràfiques, de les quals 21 es podran veure en la ciutat de Castelló, i en les quals participen més de 350 fotògrafs, «autors i autores consagrats, emergents, col·lectius i persones aficionades a la fotografia tenen cabuda en aquesta proposta que pretén ser el més eclèctica possible».

Belinchón ha destacat l’exposició que inaugurarà el festival, El viaje mexicano, del reconegut fotògraf francés Bernard Plossu, que es podrà veure en la Galeria Octubre de l’UJI del 27 d’abril al 2 de juny, i en la qual s’inclouen obres inèdites de l’autor. Plossu és un dels grans fotògrafs europeus actuals i està considerat, gràcies al seu extens treball paisatgístic, com el fotògraf viatger per excel·lència. El coordinador tècnic d’Imaginària també ha posat l’accent en algunes activitats noves com el projecte de residència artística que es va a realitzar en col·laboració amb la Universitat d’Art de Londres; una iniciativa de fotoperiodisme en la qual participen sis professionals de Belgrad o l’exposició de Carlos Sebastián que se situarà en la façana del Mercat Central de Castelló.

Daniel Belinchón ha afirmat que en els seus primers quinze anys de vida Imaginària ha complit amb els seus objectius principals: reivindicar la fotografia com a part de la programació cultural pública, revitalitzar el sector de la fotografia en la província de Castelló, i dignificar el treball dels fotògrafs, ja que és l’únic festival de fotografia de tota Espanya que remunera a tot els autors pel seu treball. Per a finalitzar, ha assegurat que «el nostre repte per al futur és canviar de rumb i convertir aquest festival en un referent internacional».

COMPARTIR