Milers de persones participen en la tradicional Font del vi el dia del seu patró Sant Blai

691

Des de les nou i mitja del matí, la tradició i la devoció s’han fos avui, el dia del patró de Borriana, Sant Blai, en què la nota predominant ha sigut l’afluència massiva de veïns i veïnes a la tradicional Font del Vi, de la qual ha rajat vi en abundància des de primera hora del matí.
Amb aquesta tradició del vi s’ha obsequiat a totes aquelles persones que s’han acostat pels voltants de l’ermita. Tradició amb la qual s’han iniciat els actes de la jornada festiva.
Prèviament, la lectura dels gojos de Sant Blai i dels poemes dedicats al patró per part de representants del CEAM han evocat tradicions i històries del passat, antics oficis, la vida en el camp o la tradició del dia de Sant Blai. Posteriorment, les autoritats municipals han inaugurat la Font del Vi situada enmig del carrer del Calvari, amb el tradicional el ritual.
Així, l’alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, i les Reines Falleres de 2019, Elena Pastor i Julia López, han sigut les primeres a acostar-se fins a la Font per a, posteriorment, arreplegar l’esmorzar que les Corts d’Honor han oferit a totes les persones que han participat en l’acte.
Al costat de l’alcaldessa i la totalitat dels representants municipals, també han volgut participar en el dia gran de Sant Blai, la diputada provincial Ruth Sanz, a més de representants municipals de diverses poblacions veïnes, i els representants tant de la Guàrdia Civil com de la Policia Local de Borriana.
La filera de persones fent cua ha anat creixent i, a poc a poc, milers de veïns i veïnes han desfilat per a beure fins a 200 litres de vi de la font, i per arreplegar de mans de les representants falleres, els entrepans preparats a base de llonganissa i botifarra que han superat les 2.500 unitats al llarg de l’hora i mitja de repartiment.
També s’ha distribuït suc de taronja natural per a totes aquelles persones que no puguen o no hagen de consumir vi de la font, i s’ha proporcionat una degustació de taronges flambejades, cortesia de l’Associació d’Hostaleria de Borriana, que ha endolcit els paladars mentre el grup infantil de Danses Tradicionals del Centre Municipal dels Arts Rafael Martí de Viciana, ha realitzat una mostra del folklore local i autòcton.
D’aquesta forma s’ha tancat un matí en què els xiquets i les xiquetes també han pogut gaudir de les activitats i tallers programats en la zona al costat de la Font del Vi.
Al migdia, l’alcaldessa, les Reines Falleres, representants de la corporació municipal i de la Generalitat visiten la Residència de persones majors dependents de Borriana per a commemorar el seu nou aniversari des que fa 31 anys va començar la seua activitat en la capital de la Plana Baixa.
Coincidint amb la celebració de les Festes de Sant Blai de l’any 1989, es va inaugurar de forma oficial, i cada any, amb l’arribada de les festes patronals se celebra una xicoteta festa per a recordar l’efemèride.
Els actes religiosos i més solemnes en honor al patró, Sant Blai, s’han distribuït al llarg del dia. Així, a les 11 del matí s’ha celebrat missa major a la basílica del Salvador, a la qual ha assistit la Corporació Municipal. Per a la vesprada ha quedat la tradicional processó, un dels actes religiosos més seguits i multitudinaris, alhora que solemne i emotiu, dels que se celebren durant l’any a la capital de la Plana Baixa. Una volta més, l’eixida s’ha fet des de la basílica, a la plaça Major, per a recórrer els carrers Major, Puríssima, Sant Xotxim, Sant Vicent, el Pla, el Barranquet, i el pla i el carrer de Sant Blai fins a arribar a l’ermita.
Una camí acabada la processó, i amb Sant Blai novament descansant, s’ha tancat la jornada festiva a Borriana amb un castell de focs d’artifici a la zona del riu, com a colofó del dia del patró de la ciutat de Borriana.

COMPARTIR