Moliner i la infanta donya Elena inauguren en la Diputació la gran cita internacional per a millorar la resposta davant les emergències

704

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i la infanta donya Elena de Borbó, directora de Projectes de la Fundació MAPFRE, han inaugurat aquest migdia l’I Congrés Internacional de Riscos i Emergències (CIRE), que ha tingut lloc en el Palau Provincial. Aquesta gran cita mundial per a intercanviar experiències i millorar la resposta davant les emergències i així millorar el servei que es presta als ciutadans, ha sigut organitzada per la Diputació de Castelló, de la mà del Consorci Provincial de *Bomeros, juntament amb la Fundació MAPFRE i la col·laboració de la Universitat Jaume I.

Moliner i la infanta donya Elena han donat la benvinguda en el Saló de Recepcions de la Diputació tant a ponents estrangers d’aquest congrés, així com a membres de diferents cossos de seguretat, autoritats provincials i municipals, referents de la societat castellonenca i components del Consorci Provincial de Bombers. Han intervingut en aquesta presentació al costat de Vicente *Guarch, director general territorial de Fundació *MAPFRE, i la rectora de l’UJI, Eva Alcón.

El president del Govern Provincial ha destacat que “el Consorci Provincial de Bombers presta un gran servei en una província amb una gran complexitat i diversitat territorial. Però volem continuar millorant i per a això és necessari aprendre dels millors del món. I per això estaran els millors a Castelló compartint les seues experiències i coneixement, abordant les innovacions i reptes en matèria d’incendis, rescats i altres situacions d’emergència o conscienciant als més xicotets sobre prevenció”.

“Perquè a més del vessant professional, aquest innovador espai de comunicació i debat també arriba per a formar a les diferents capes de la societat sobre prevenció i actuació davant emergències. Una terra previnguda és una terra més segura i la prevenció de hui és l’emergència que s’evitarà demà”, ha assegurat el president de la Diputació de Castelló.

La infanta Donya Elena ha destacat durant la seua intervenció que les respostes davant les emergències “preocupen i sensibilitzen a tota la societat, perquè cada vegada és més conscient dels riscos que afecten de manera determinant a la seua seguretat personal i els seus béns. Per això, els ciutadans demanden la màxima coordinació entre els organismes i entitats, tant públics com privats, que participen en la seua prevenció, gestió i intervenció. La sensibilització i la divulgació de coneixements és imprescindible per a avançar en qualsevol dels àmbits de la prevenció d’accidents”.

En aquesta línia, la Infanta ha volgut “mostrar el nostre agraïment a la Diputació de Castelló, pel gran acolliment i participació d’aquest congrés, juntament amb moltes altres entitats d’emergències, nacionals i internacionals, que heu donat suport des d’un primer moment aquesta iniciativa”.

Reconeixement de Moliner a la Família Real

D’altra banda, el president del Govern Provincial també ha aprofitat l’acte per a traslladar a la Infanta el suport de la corporació provincial cap a la Corona, just quan es compleix un any dels incidents a Catalunya. “És un honor rebre en aquest Palau de les Aules a qui representa la primera institució de l’Estat, que des de fa dècades ha sigut pilar de la concòrdia, de l’ordre institucional i la unitat d’Espanya. Reba, Senyora, la més sincera mostra d’afecte d’aquesta terra i el compromís i orgull que sent el poble de Castelló cap a la seua família i el que representa”.

Alguns dels millors experts del món estan a Castelló

La Diputació ha portat a Castelló a alguns dels millors experts del món en prevenció d’incendis com a part important d’aquest ja reeixit I Congrés Internacional de Riscos i Emergències (CIRE), que ha començat hui en el Palau de la Diputació de Castelló, tant amb la presentació oficial, com amb una seriosa d’activitats dirigides a escolars en la Plaça de les Aules, així com unes actuacions de resposta davant emergències i un simulacre de rescat a Borriana.

Amb totes les seues places esgotades des de dimecres passat, el CIRE convertirà la província de Castelló durant tres dies en l’epicentre mundial de l’estudi d’emergències des de les seues diferents àrees, ja siga quant a prevenció i extinció d’incendis (incendis forestals i d’interfície, i incendis estructurals), serveis de *recate aquàtic i comunicació d’emergències. Seran més d’una vintena d’experts vinguts de tot el món els que compartiran amb més de 500 professionals i persones interessades en les emergències les seues millors pràctiques i experiència.

Cal recordar que la programació del CIRE 2018 inclou l’acte de presentació en el Palau Provincial de la Diputació de Castelló, dos dies de ponències i taules redones en el Paranimf de l’UJI, així com una sèrie de tallers de caràcter preventiu dirigit a la població, especialment a la comunitat escolar. Els tallers es realitzaran en diferents punts de la geografia castellonenca i començaran el dilluns al matí amb un ‘Parc de la Prevenció’ en el qual els xiquets podran participar en multitud d’activitats per a millorar la prevenció d’emergències i el seu coneixement sobre com actuar en casos de gravetat.

Ponències i taules redones en l’UJI

El *CIRE està organitzat en ponències i taules redones que reuniran en el Paraninf de la Universitat Jaume I de Castelló a experts mundials en aquestes temàtiques. Per a les ponències i taules dedicades als incendis estructurals, forestals i el risc d’ofegaments, la programació inclou la participació de representants dels departaments de Bombers de Nova York, Londres, Montpeller, Xile o Uruguai, entre uns altres, així com representants de cossos de Bombers espanyols, grups d’investigació de la Universitat Jaume I i responsables de la Fundació Mapfre.

D’altra banda, durant la jornada dedicada a la comunicació es comptarà amb la presència del portaveu del Centre d’Emergències 112 de la Comunitat de Madrid, experts en campanyes de comunicació preventiva, així com responsables de diversos mitjans de comunicació que abordaran la importància del relat de les emergències per a tindre una societat més informada i previnguda.

Presidència de l’Associació Espanyola de Consorcis de Bombers

Cal tindre en compte que la celebració d’aquesta trobada internacional coincideix amb el reconeixement que ha tingut la Diputació de Castelló a la seua labor en matèria d’emergències amb la presidència de ConBé, l’Associació de Consorcis i Serveis de Bombers d’Espanya, que actualment recau en Luis Rubio, diputat provincial de Bombers. Aquesta associació té com a objectiu donar visibilitat als Serveis de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, en la fórmula de Consorcis i altres entitats de caràcter supramunicipal.

COMPARTIR