Morella homenatjarà a les víctimes dels camps de concentració de Mauthausen

1476

Morella homenatjarà a les víctimes dels camps de concentració nazis de Mauthausen amb diferents activitats durant l’any. D’aquesta manera, l’ajuntament i l’IES Els Ports, amb la col·laboració de l’Associació Amical de Mauthausen continuen amb aquest projecte per a conéixer aquesta part de l’holocaust que van patir 21 veïns de la comarca.

Així, avui s’ha realitzat una xerrada a l’institut acompanyada d’un documental on es mostren imatges del camp quan va ser alliberat. A més, s’està organitzant un viatge a Mauthausen amb alumnes de diferents instituts i representants municipals de Pego, Turís, Bunyol, Benaguard, Xàtiva i Morella. També, cal recordar que l’IES Els Ports va guanyar el I Concurs Educatiu de Projectes Educatius sobre Holocaust i Valors l’any 2017.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “aquesta part de la història cal conéixer-la millor, ja que molts veïns de la zona en van formar part”. L’edil ha afegit que “la memòria històrica és fonamental perquè les barbàries del passat no tornen a repetir-se”. Rhamsés ha comentat que “estem preparant diferents activitats al voltant d’aquest tema com un viatge amb alumnes de l’IES a Mauthausen i posteriors xerrades i exposicions”.

La xerrada d’aquest matí ha estat a càrrec d’Adrián Blas Mínguez Anaya, Delegat de l’Associació Amical a la Comunitat Valenciana, el qual ha explicat que “és la segona volta que es realitza aquest viatge i que l’ajuntament de Morella s’ha bolcat des del principi en aquest tema”. A més, ha remarcat que “l’homenatge que es realitzarà a Mauthausen amb motiu de l’aniversari de l’alliberament comptarà amb la participació dels instituts, amb alumnes i professorat, així com de representants municipals de Pego, Turís, Bunyol, Benaguard, Xàtiva i Morella”.

Cal assenyalar que Mauthausen va ser un dels camps de concentració més cruels en la Segona Guerra Mundial, ja que per aquest van passar 200.000 persones, de les que van ser assassinades 120.000. Entre elles, vint-i-un veïns de diferents pobles de la zona com són Ares, Benassal, Castell de Cabres, Culla, Cinctorres, Forcall, Morella, Portell, Sorita, Vallibona i Villores.

L’any 2015 es van complir 70 anys de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen i es van realitzar diferents activitats per tal d’homenatjar a les víctimes i conéixer aquesta part de la història. Així, durant aquest any es van realitzar conferències, exposicions, un cicle de cinema i un acte institucional en el qual es va instal·lar una placa commemorativa. D’aquesta manera, les entitats involucrades en el projecte continuen col·laborant i una mostra d’aquesta col·laboració és tota l’activitat programada per al 2018.

COMPARTIR