Morella reb la gestió del Castell i les Muralles del Ministeri de Cultura per a 50 anys

435

L’ajuntament de Morella s’encarregarà de la custòdia, vigilància i manteniment del monument, així com d’organitzar activitats culturals i turístiques
El Castell i Muralles de Morella són Bé d’Interés Cultural, propietat de l’Estat i adscrits al Ministeri de Cultura i Esport, a través de la Direcció General de Belles Arts

L’ajuntament de Morella i el Ministeri de Cultura i Esport han subscrit avui l’Acta d’Entrega i Reconeixement del Castell i Muralla de Morella per a la gestió de la custòdia, manteniment, difusió cultural i col·laboració en la conservació, rehabilitació i restauració d’aquestos monuments. Aquest conveni tindrà una vigència de 50 anys i l’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, i el subdirector general de Contractació i Gestió Patrimonial de la Gerència d’Infraestructures i Equipaments del Ministeri de Cultura i Esport, Ignacio Castillo.

L’alcalde de Morella, ha destacat que “aquest és un acord històric per a millorar la gestió actual del Castell i les muralles de Morella, ja que són el nostre patrimoni més important i cal facilitar la inversió en aquest per a garantir la seua conservació”. L’edil ha explicat que “amb l’anterior conveni teníem problemes per a rebre ajudes d’altres administracions i invertir en la rehabilitació i conservació del monument, de manera que el nou acord facilita aquestes gestions”. A més, Rhamsés Ripollés remarca que “des de l’ajuntament sempre hem defensat la gestió municipal i de proximitat del nostre patrimoni de manera que el nou conveni tindrà una vigència de 50 anys i es revisarà de manera periòdica” i ha aclarit que “l’objectiu sempre ha sigut blindar al màxim la gestió municipal, ja que s’ha demostrat que és la millor opció per al monument i no repetir episodis negatius com els de fa uns anys”. Finalment, ha volgut “agrair al govern la seua sensibilitat amb la ciutat i el seu patrimoni per millorar el conveni actual”.

A més, Juan Carlos Fulgencio ha remarcat “la importància d’aquest conveni amb el qual es fomenta l’ús social del patrimoni cultural”. Amb aquesta actuació, el Govern d’Espanya “trasllada a les administracions més pròximes a la ciutadania la realització d’aquelles activitats que els consistoris són conscients que requereix el seu entorn”. És una manera “eficaç” ha dit el delegat, de “lluitar contra l’Espanya buidada, des de la coordinació i col·laboració entre diferents administracions”.

Cal recordar que aquest any 2019 el Castell de Morella aconseguit superar el primer milió de visites des del 2007, any que l’ajuntament de Morella va recuperar la gestió municipal del monument. Així, durant aquestos mesos d’estiu s’organitzen diferents activitats culturals i festives per a commemorar aquesta fita tan important i continuar amb la promoció de Morella i tot el seu conjunt patrimonial, arquitectònic i cultural que alberga.

Principals aspectes de l’acord
Els immobles Castell i Muralles de Morella, declarats Monument Històric-Artístic (avui Bé d’Interés Cultural), són propietat de l’Estat i es troben afectats al Ministeri de Cultura i Esport a través de la Direcció general de Belles Arts, per la qual cosa correspon a aquesta la seua conservació, manteniment i custòdia.

En virtut de l’acord signat avui, l’Ajuntament de Morella s’encarregarà de la custòdia, vigilància, manteniment general i realització d’actuacions de conservació, rehabilitació i restauració dels immobles. A més, es responsabilitzarà de totes les activitats relatives al turisme cultural en aquestos, com l’organització de visites guiades, establiment de centre de recepció de visitants, organització d’exposicions, espectacles i qualsevol altra activitat divulgativa dels monuments, així com la seua promoció turística.

El Ministeri de Cultura i Esport, per la seua banda, a través de la Direcció general de Belles Arts, col•laborarà mitjançant els seus pressupostos en les actuacions de conservació, rehabilitació i restauració dels monuments, prestarà l’assistència tècnica a l’Ajuntament i supervisarà totes les actuacions de restauració. A més, a través de l’O. A. Gerència d’Infraestructura i Equipament de Cultura, autoritzarà les activitats d’utilització d’aquests immobles i prestarà el seu suport tècnic a totes les possibles sol·licituds d’ajuts i subvencions que propose l’Ajuntament de Morella.

COMPARTIR