ROTOTOM SUNSPLASH, un festival a la recerca de la sostenibilitat

727

El medi ambient s’ha convertit en un argument de pes per a l’organització de qualsevol esdeveniment. La despreocupació que regnava fins fa pocs anys ha anat canviant, per sort i cada vegada són més les mesures que es prenen per a evitar que la celebració d’un esdeveniment repercutisca negativament en el medi ambient.

El Rototom Sunsplash, que és un dels festivals més conscienciats amb el medi ambient i els moviments socials, no podia quedar-se arrere en aquest tema i acaba de presentar les accions que prendrà per a pal·liar, en la mesura que siga possible, l’impacte del festival en la naturalesa.

Un recinte sense plàstics

El Rototom Sunsplash ha eliminat tots els plàstics destinats a la restauració. Les botelles de plàstic d’aigua i refrescos, els gots de plàstic d’un sol ús i els coberts de plàstic han sigut substituïts per altres solucions menys agressives.

Per exemple, les botelles s’han canviat per gots reutilitzables, que poden adquirir-se en el recinte, amb el pagament d’un depòsit, que es retornarà quan es retorne el got. A més, les palletes per a les begudes i els coberts que se serviran en el recinte estan fabricats a partir de materials biodegradables, com la fècula de dacsa, canya de sucre o fusta.

Tot pensat per a eliminar la petjada de carboni que deixen més de 500.000 botelles d’aigua i refescos i 350.000 gots de plàstics.

Un ús racional de l’aigua

L’aigua serà una de les bases amb les quals comptarà el *Rototom *Sunsplash i el seu ús racional permetrà l’estalvi d’una gran quantitat d’aigua potable. Per a començar i així potenciar l’ús dels gots reutilitzables, en el Rototom hi haurà 50 punts d’aigua per a omplir aquests gots o les cantimplores, que podran introduir-se en el Festival si no estan fabricades amb metall o vidre.

Aquesta aigua, amb gas o sense gas, està osmotitzada i servirà per a calmar la set dels milers d’assistents als concerts i els esdeveniments que se celebraran en el recinte. Això sí, es tracta de punts d’aigua, no de fonts, així que aquesta aigua tindrà un cost de 0,5 euros per 33 cl, que s’abonarà amb la targeta del festival, però a canvi s’obtindrà aigua freda, microfiltrada i osmotitzada. També hi haurà una font d’aigua potable en l’entrada del festival i en el cámping.

Però no és l’únic ús racional de l’aigua que es farà de l’aigua en el Rototom Sunsplash.

Les aigües grises, les que s’utilitzen a les dutxes i les aigüeres en la zona del cámping s’utilitzaran, després del seu filtrat, en els lavabos i banys de la zona del cámping. D’aquesta manera l’aigua utilitzada podrà ser reutilitzada i tornar a ser útil abans de passar als desguassos.

Llums LED i plaques solars
Com tots els anys, les llums dels escenaris estaran fabricades amb tecnologia LED, que redueix considerablement el consum d’electricitat durant els concerts. A més, s’instal·laran plaques solars perquè els estands dels venedors del recinte siguen autosuficients i no necessiten electricitat. Perquè els dispositius dels assistents tinguen l’energia necessària, existiran ombrel·les equipades amb plaques solars, de manera que l’energia s’obtindrà del sol.

Reciclatge: la paraula clau

El reciclatge és la paraula clau del Rototom Sunsplash. Per tot el recinte s’instal·laran una mica més de 500 contenidors de diferents tipus, incloent contenidors de burilles. D’aquesta manera, tots els residus que es produïsquen en el Festival es podran retirar amb facilitat i el que es puga reciclar, arribarà amb facilitat fins a les plantes de reciclatge i es reutilitzarà.

El Rototom Sunsplash també es compromet a utilitzar productes Km0 per a reduir al màxim la petjada de carboni. Els productes d’alimentació, equips de transport i tot el que puga causar un major impacte també es contracta a l’entorn de Benicàssim.

Benicàssim es beneficia d’aquestes iniciatives per a fer que el festival siga sostenible, perquè la diversió, els grans esdeveniments i la sostenibilitat no han d’estar renyits. Rototom Sunsplash llança aquesta sèrie d’accions sota el lema #standupforearth.

COMPARTIR