Un curs de l’ajuntament per a formar a futurs artistes gaiaters

1126

L’Ajuntament de Castelló, a través de l’Agència de Desenvolupament Local CastellóCREA, ha desenvolupat un projecte pioner per a formar a futurs artistes gaiaters. El curs, gratuït d’un any de durada, oferirà formació ocupacional a 30 persones per a aprendre l’ofici d’artista gaiater. L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat que aquesta proposta innovadora “respon a una demanda històrica de les gaiates, contribuirà a professionalitzar un ofici tradicional i oferirà oportunitats laborals per la seua transversalitat en els continguts”. El curs està dirigit a persones majors de 16 anys en situació d’atur i no és necessari tenir coneixements previs.

Marco ha presentat aquest primer curs d’artista gaiater junt a la regidora d’Impuls de l’Activitat Econòmica, Patricia Puerta; Pepín Marco, de l’Associació d’Artistes Gaiaters; Carlos Chipirraz, president de la Gestora de Gaiate; la responsable de l’ADL CastellóCREA Remedios Pavón, i el secretari general d’UGT, Francisco Sacacia, un dels integrants del Pacte Local per l’Ocupació des del qual s’impulsa aquest curs de formació ocupacional.

El programa, l’inici del qual està previst a principis d’abril, s’ha estructurat en tres especialitats: fusteria metàl·lica i forja artística, electricitat i automatismes i fusteria de fusta i talla artesanal. Amparo Marco ha detallat que aquesta formació “contribuirà a professionalitzar totes les fases de construcció del monument gaiater i facilitarà eixides professionals a l’alumnat”.

És la primera vegada que Castelló llança un taller per a donar resposta a les necessitats formatives relacionades amb el monument gaiater i aconseguir innovar i professionalitzar un ofici tradicional com el d’artista gaiater”, ha defensat la primera edil.

Després de l’experiència d’aquest primer projecte pilot, l’Ajuntament de Castelló aspira a aconseguir per a les següents convocatòries que la realització del curs permeta obtenir un certificat de professionalitat. Per a aconseguir aquest objectiu, l’Agència de Desenvolupament Local CastellóCREA traslladarà l’experiència del programa pilot al SERVEF, que de considerar-la adequada la remetrà al Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), l’organisme que autoritzar el nou certificat de professionalitat d’artista gaiater.

La regidora d’Impuls de l’Activitat Econòmica, Patricia Puerta, ha explicat que es tracta d’un curs amb doble finalitat, ja que combinarà la formació professional amb la promoció d’un símbol cultural i tradicional de Castelló com és la gaiata. “El taller impartirà una formació multidisciplinària en tècniques artesanals i possibilitarà que l’alumnat s’involucre en el sector gaiater i conega les moltes eixides laborals que pot oferir aquest àmbit professional”, ha apunte l’edil.

El curs està dirigit a persones aturades majors de 16 anys, amb una participació màxima de 10 alumnes i alumnes per taller. Es desenvoluparà íntegrament en les instal•lacions del Centre Municipal de Formació, situat en Tetuán XIV. A més de rebre formació teòrica i pràctica sobre tècniques artesanals específiques de metall, fusta i derivats, enllumenat i automatització, les persones participants adquiriran coneixements sobre seguretat laboral i protecció ambiental.

Per a confeccionar els continguts del curs, els tres monitors del projecte es van reunir amb membres de l’Associació d’Artistes Gaiaters de Castelló i van visitar les diferents gaiates per a conèixer de primera mà les necessitats i les demandes del sector i adequar la formació impartida a les eixides professionals que ofereix aquest àmbit laboral. Així mateix s’ha traslladat a la Gestora de Gaiates la implementació d’aquest curs.

L’especialitat de fusteria metàl·lica i forja artística ensenyarà a l’alumnat a elaborar i conformar peces d’una gaiata mitjançant tècniques de tall i tècniques de procediment en fred, així com realitzar el muntatge, repassat i protecció d’obres.

El taller de fusta se centrarà a planificar el procés d’elaboració dels elements decoratius i realitzar textures i acabats en el monument gaiater.

Per la seua banda, el mòdul d’electricitat es dedicarà a muntar instal·lacions d’automatismes elèctrics, programació i la inclusió en el monument gaiater de les innovacions tecnològiques que hi ha en el mercat.

L’acceptació de les sol·licituds es realitzarà per rigorós ordre d’inscripció. La documentació a presentar, que haurà de lliurar-se en el Registre de l’Ajuntament o en qualsevol tinença d’alcaldia, es podrà trobar en la pàgina web municipal a partir de demà. El període d’inscripció romandrà oberta del 22 de febrer al 26 de març i el curs arrancarà el dia 3 d’abril.

COMPARTIR