Onda demanarà una ajuda de 420.000€ per a la ‘alcazaba’ del Castell

1255

L’Ajuntament d’Onda sol·licitarà 420.000 euros de l’1,5% cultural per a dur a terme obres d’adequació en la zona nord de la ‘alcazaba’ del Castell. L’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, ha anunciat que el consistori sol·licitarà aquesta subvenció, a la qual s’afegiria un import igual per part de l’Ajuntament, “per a actuar en l’espai ja excavat durant els treballs realitzats en 2010 i que van traure a la llum la composició de les edificacions que conformaven aquesta ‘alcazaba’ durant l’època islàmica. Amb aquest condicionament dotarem de més atractiu al monument de major importància de la localitat, que ens serveix com a gran reclam per als visitants i que està aconseguint xifres rècord cada any. Apostem per millorar les infraestructures monumentals d’Onda per a poder augmentar el turisme com a activitat econòmica en la localitat i anem arreplegant els fruits”.

Així, quan finalitzen els treballs, la zona nord quedarà similar a la del sud de la ‘alcazaba’, és a dir conservant els elements definitoris de la triple arcada d’accés i els murs laterals de les ‘alhaniess’, pavimentant l’àrea mitjançant triturat ceràmic, d’idèntiques característiques a la resta de la zona. A més, tenint en compte l’erosió que pateixen les restes arquitectòniques a la intempèrie, es proposa realitzar un tractament de consolidació, perquè no es deterioren més. L’arqueòleg municipal planteja la conveniència d’escometre l’excavació arqueològica del sector exterior a l’emmuralle nord de tancament de la ‘alcazaba’. Referent a açò es planteja una intervenció en un àrea d’extensió 226 m², compresa entre el mur nord de la ‘alcazaba’ i la cara 5 interior del mur que limita l’esplanada de la zona del Museu.

“El primer objectiu del projecte és la conservació de les restes arquitectòniques, tant corresponents als murs de perímetre com a interiors. A aquest objecte, tenint en compte el grau d’erosió i deterioració que presenten la major part d’ells, es proposa tant la neteja i consolidació dels seus paraments com de la superfície superior dels mateixos” explica el primer edil que afig “tenim un compromís ferm de conservació i millora del Castell d’Onda perquè sabem del seu valor i de l’estima que tenen els onders al monument. Anem a seguir treballant en la línia d’incrementar el seu atractiu perquè para nosaltres és d’especial importància i ho pot resultar també per a l’economia de la localitat”.

Així mateix, Huguet ha conclòs que a aquestes ajudes es poden afegir les que ha sol·licitat el consistori onder dels Fons Feder de la Generalitat Valenciana per a dur a terme intervencions relacionades amb les millores d’accessibilitat i intervenció arqueològica en la zona d’entrada al Palacio Taifa amb un pressupost de 350.000 euros i que “estem a l’espera que es coneguen les resolucions, que serà en breu. Si es confirmen ambdues ajudes serviran per a escometre una important millora en el Castell d’Onda que ascendeix a un total de 770.000 euros”.

COMPARTIR