Convenció d’alcaldesses i alcaldes de 2020’

2579
Convenció d'alcaldesses i alcaldes de 2020’

El president de la Diputació, José Martí, ha destacat el “èxit” de les sis sessions de la ‘Convenció d’alcaldesses i alcaldes de 2020’, en les quals han participat 110 edils i s’ha quadruplicat àmpliament el nombre d’intervencions respecte a l’última edició de 2017, en passar de 17 a 79 oradors. En la seua opinió, es tracta de “unes xifres molt positives” que “ens ajuden a construir una Nova Diputació més pròxima, en la qual els ajuntaments són els autèntics protagonistes”. A més, ha afegit que “les aportacions efectuades des dels ajuntaments constitueixen un punt de partida per a la reconstrucció de la província de Castelló”.

• El president de la Diputació, José Martí ressalta que han pres la paraula 79 edils, xifra que quadruplica àmpliament el nombre d’oradors de l’última edició, que va ser de tan sols 17.

• A l’hora de fer balanç de gestió, recorda que les transferències d’enguany als ajuntaments ascendeixen a 35,6 milions d’euros, un 54% més que en 2019.

El president de la Diputació, José Martí està convençut que “ha sigut un encert” realitzar l’edició d’enguany en sis lliuraments, “perquè el format dota de més protagonisme a les alcaldesses, als alcaldes i als seus pobles”, una circumstància que li fa pensar que “en edicions futures hem de continuar aprofundint en aquesta via; és important continuar trepitjant el territori i que siga la pròpia institució la que es desplace fins a les comarques per a conéixer in situ els seus problemes i suggeriments”. Referent a això, convé recordar que encara que tradicionalment el cim d’alcaldes se celebrava en el saló de recepcions del Palau de les Aules, en l’edició d’enguany a causa de la pandèmia Covid es va optar per dividir-la en sis sessions a realitzar a Catí, Sant Mateu, Moncofa, Borriol, l’Alcora i Altura, encara que finalment per fort increment de contagis de les últimes setmanes, en les tres últimes va ser necessari recórrer a la celebració virtual. Martí creu que “aquest format de proximitat i més reduït, incentiva la participació de les alcaldesses i dels alcaldes, que és del que es tracta”.

En aquestes trobades, les alcaldesses i els alcaldes també han valorat positivament l’increment de fons percebuts en 2020 respecte a l’exercici anterior i han posat de manifest la necessitat de continuar realitzant millores en la connectivitat per internet i en les carreteres.

Més recursos econòmics per als pobles

Aquestes reunions han servit per a fer balanç de la gestió dels últims mesos i per a posar de manifest que la transferència de fons de la Diputació als ajuntaments ha experimentat en 2020 un increment del 54%, en passar de 23,1 milions d’euros a 35,6 milions d’euros. L’augment en xifres absolutes respecte a 2019 és de 12,4 milions d’euros. Per a aconseguir aquests números ha sigut determinant l’aportació de la Diputació de 5,6 milions d’euros al Fons de Cooperació Municipal de la Generalitat, alguna cosa que “ha succeït per primera vegada en la història en el present exercici”.

Al costat dels ajuntaments

Durant el desenvolupament de les sis minicimeres el president de la Diputació, José Martí ha posat de manifest la vocació de la institució “d’estar al costat dels ajuntaments”, com va ocórrer amb la cobertura prestada a arrel la borrasca Gloria que va suscitar més de 350 actuacions immediates en la costa i l’interior per part dels bombers del Consorci Provincial, i ajudes pròximes als 600.000 euros per a reforç de personal, contractació de maquinària, obertura de vies i reposició d’infraestructures. Un suport que també ha quedat palés amb la pandèmia del coronavirus, amb ajudes econòmiques per als ajuntaments, i d’índole social a través dels voluntaris de Protecció Civil, que van portar a domicili medicaments i aliments, i aportant 120.000 euros per a sufragar el Pla Respon amb el que Creu Roja dotava de kits bàsics d’alimentació i higiene a les persones vulnerables.

#ReactivemCastelló

El president de la Diputació, José Martí també ha posat en valor l’aprovació per unanimitat el mes de juny passat del Pla Reactiva Castelló, que contempla un paquet de mesures valorades en més de nou milions d’euros, que “naixen del consens i del diàleg”. Una via “en la qual cal continuar treballant, de cara a la recuperació i la reconstrucció econòmica de la província de Castelló”. Per això, convida a tots els grups representats en el ple de la Diputació “a consensuar els pressupostos de 2021, que òbviament, vindran marcats per l’emergència Covid”.

COMPARTIR