La Diputació de Valencia promou l’educació ambiental i la protecció d’espècies atòctones en el Dia de l’Arbre

1460

Prop de 130 alumnes d’Infantil i Primària del Col·legi Rural Agrupat Bajo Turia, a més d’una vintena de docents d’aquest mateix centre, han participat en Gestalgar en una jornada mediambiental, en la que han tingut ocasió de plantar diverses espècies arbòries pròpies dels boscos de ribera.

L’activitat, celebrada en la muntanya d’utilitat pública de la Generalitat Ribera del Riu Túria amb motiu del Dia de l’Arbre, ha comptat amb la presència del diputat de Medi Ambient, Josep Bort; la diputada d’Educació, Mercedes Berenguer; a més de la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián; el secretari autonòmic de Medi Ambient, Fran Quesada, l’alcalde de Gestalgar, Raúl Pardos, i diferents membres de la corporació municipal.

El responsable de l’Àrea de Medi Ambient, Josep Bort, ha destacat que a través d’aquest tipus d’activitats «la gent més jove pren consciència de la importància que atresoren les masses arbrades al nostre territori, a més de formar-se en els valors del respecte i la protecció del nostre medi natural».

És per això, Josep Bort ha reiterat que actualment «resulta més important que mai celebrar aquest tipus efemèrides», i fer-ho, a més, «fent partícips als xiquets i xiquetes perquè puguen conèixer i estimar el seu territori, interactuar amb ell i valorar el nostre ampli i divers patrimoni natural», ha remarcat.

Per la seua part, la diputada responsable de l’àrea d’Educació, Mercedes Berenguer, ha incidit en la importància de l’educació ambiental: «Plantar un arbre i poder fer un seguiment de com va creixent és educar als xiquets i xiquetes en la conservació i el respecte per la natura. És, a més, una bona forma de fidelitzar-los amb el seu territori», ha subratllat.

Plantació i taller didàctic

L’actuació ha consistit en la reposició de plantacions anteriors a través de les següents espècies: Populus alba, Álamo blanco, Salix alba, Sauce, salix purpurea, Mimbrera, Tamarix canariensis, Tamarisco, Fraxinus ornus, fresno iCeltis australis. Tots aquests arbres aptes per a la reforestació de riberes.

Per poder dur a terme correctament aquesta actuació s’ha condicionat l’entorn de la plantació mitjançant el tall d’arbres secs, podes i desbrossaments selectius, a més de procedir a la retirada dels residus vegetals i la preparació de la zona mitjançant la realització de clots amb retroexcavadora.

Posteriorment, els escolars també han tingut ocasió de participar en un taller didàctic que tenia per objecte pintar un mural relacionat amb l’efemèride. En les tasques hi han participat agents mediambientals, a més de personal tècnic de la Conselleria i bombers forestals.

COMPARTIR