La Diputació obri el termini d’inscripció per al Sona la Dipu 2018

1560

Sona la Dipu, el programa musical de suport a grups emergents de la Diputació de València, obri el termini d’inscripció per a la seua onzena edició. El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui les bases del concurs i posa en marxa el procés de recepció de sol·licituds dels grups durant 20 dies hàbils que comencen aquest divendres.

Entre els requisits per a participar estan que almenys la meitat dels components del grup residisquen en la província de València; que tinguen 16 anys complits i, en eixe cas, si s’és menor de 18 comptar amb el permís de pares o representants legals; o que tinguen quatre o més temes originals en el seu repertori.

El concurs arriba a aquest 2018 amb algunes novetats, entre elles, més incentius per a una major presència femenina o la resolució amb un únic guanyador, i no dos com en anteriors edicions. Canvis que formen part d’una complexa transformació que s’ha basat a deixar de ser un programa amb vuit concerts, en els quals els protagonistes eren els caps de cartell dels mateixos, a convertir-se en un espai en el qual els focus es posen sobre les bandes participants que lluiten per fer-se un lloc en el panorama musical actual.

Una altra de les novetats del Sona la Dipu 2018 és el reforç en la promoció a nivell nacional i internacional dels grups participants. A més, el que es pretén és que el pla no tinga una estacionalitat definida, sinó que estiga viu tot l’any amb diferents accions. Dins d’elles estaria la d’intensificar la promoció dels classificats amb la seua participació en festivals tant nacionals com a internacionals. Prova d’açò són les gires de concerts dels guanyadors de 2017. Dûrga, per exemple, després d’una gira per Mèxic, ha estat recentment a Estats Units tocant en el SXSW, l’esdeveniment musical més important del món que se celebra a Austin (Texas). A més, la banda ha participat en una gira per Espanya com telonera de Niños Mutantes.

Així mateix, l’altre guanyador, Frida, ha realitzat una gira per diverses ciutats espanyoles al costat del grup Eskorzo i va ser reconegut en l’edició de l’any passat amb el premi a el ‘Millor grup de música en valencià’. Sona La Dipu tornarà a estar present enguany en els festivals més importants que es van a realitzar en tota Espanya.

Més participació femenina

Un altre dels punts clau d’aquest renovat format és l’augment dels incentius perquè hi haja més participació femenina. En el cas del jurat, ja en 2017 es va incloure, per primera vegada, a tres dones professionals, dues d’elles titulars. Aquesta vegada hi haurà una més, tres, entre els membres principals d’aquest jurat. Quant al concurs en concret, s’ha replantejat el premi, creat en 2016, ‘Música en femení’, perquè incloga accions positives que animen a presentar-se als grups que tinguen almenys un 50% de presència de dones entre els seus integrants.

L’objectiu que persegueix la Diputació, a través de la Delegació de Joventut, Igualtat i Esports que dirigeix Isabel García, és desenvolupar un programa molt més ampli que es base en l’observació, l’educació i la promoció dels valors d’igualtat de gènere, en aquest cas, en el panorama musical.

La selecció dels finalistes del concurs també introdueix nous criteris, a diferència d’anteriors edicions, en les quals de cada semifinal havia d’eixir un finalista. En l’edició d’enguany, el jurat haurà de valorar al llarg de tota la fase semifinal als grups, que podran competir en igualtat de condicions i classificar-se per al concert final si així ho valora el jurat, encara que d’una mateixa semifinal isca més d’un finalista i d’unes altres no es classifique cap.

En aquest renovat Sona la Dipu també canvien els criteris de selecció dels municipis que albergaran les sessions. S’estableixen dues modalitats, les convocatòries de les quals es publicaran en el BOP. Als “concerts de gran format” podran accedir les localitats que tinguen un cens mínim de 20.000 habitants, i entre altres condicions, quedaren fóra de la llista els que acolliren algun dels mateixos durant 2017. Als “concerts de format senzill” podran optar la resta de municipis, i inclouran als grups participants del concurs.

El que no canvia, encara que sí seguirà millorant, és el pla integral de comunicació, iniciat l’any 2017 i que va portar a la creació d’una nova web, així com una presència constant en totes les xarxes socials a través de les quals s’ha donat gran visibilitat als grups participants del programa al llarg de tot l’any.

COMPARTIR