Noticias Valencia

13 diciembre, 2024
CastellóLa Fundació de l'Hospital Provincial de Castelló encoratja la investigació en salut...

La Fundació de l’Hospital Provincial de Castelló encoratja la investigació en salut mental amb cinc nous projectes en 2020

La salut mental és un dels pilars, al costat de l’oncològic i el d’oftalmologia, sobre els quals se sustenta l’activitat investigadora de la Fundació de l’Hospital Provincial de Castelló, d’aquí ve que, com avança José Martí, al capdavant de l’organisme com a president de la Diputació, la institució “reforce el seu compromís amb aquest camp, recolzant durant aquest 2020 diversos estudis i publicacions”.

La majoria d’aquestes iniciatives seran liderades pel doctor especialista a Psiquiatria i membre de l’equip de Salut Mental de l’Hospital Provincial Gonzalo Haro, actuacions que posaran el focus en temàtiques tan dispars com l’impacte psicopatològic de la Covid-19, l’addicció als videojocs en la població adolescent o el binomi cocaïna i trastorn mental (patologia dual).

El president de la Diputació, José Martí, ha remarcat el repte de la Diputació de Castelló de “reforçar la nostra aposta per la investigació i la ciència», recordant en aquest sentit el projecte de creació del futur Institut d’Investigació Sanitària (IIS) de la Fundació Hospital Provincial, que s’espera convertir en un centre de referència nacional.

El director científic de la Fundació, Carlos Ferrer, per part seua, realitza un “balanç positiu” de l’any que està a punt d’acabar des del punt de vista de la investigació: “Malgrat la crisi sanitària actual, hi ha hagut avanços importants en els quals continuarem posant tota l’obstinació en 2021”.

Memòria d’activitat investigadora
La Memòria d’Activitat en Matèria Investigadora 2020 secundada per la Fundació recull entre els projectes del doctor Gonzalo Haro i el seu equip d’investigació ‘TXP’ un estudi sobre ‘Addicció a videojocs i dinàmica familiar en població adolescent’. L’objectiu d’aquest, segons explica l’expert, és “identificar els estils de sociabilització parental o les pràctiques de criança que previnguen les addiccions comportamentals”. També indagar sobre el possible nexe entre la personalitat i el rendiment acadèmic de les persones addictes als videojocs i les que ho són a les substàncies tòxiques per a poder desenvolupar així “programes d’educació i prevenció per a pares i professorat”, diu.

L’actual pandèmia de la Covid-19 inspira un altre dels projectes investigadors d’Haro recolzats des de la Fundació, com el que avalua les possibles complicacions psicopatològiques relacionades amb l’exposició laboral al virus en l’àmbit sanitari.

Trastorns mentals
Al costat d’aquest estudi figura un altre del també psiquiatre Matías Real sobre l’impacte que causa la intervenció a l’Hospital de Dia Infantojuvenil del Consorci Hospitalari de Castelló, dirigit a menors amb trastorns mentals; així com altres dues investigacions del doctor Mariano Vilar sobre el perfil clínic i sociodemogràfic de les persones usuàries de la Unitat d’Hospitalització Breu Psiquiàtrica o els efectes del programa d’exercici físic implementat amb pacients de la Unitat de Mitja Estada de Salut Mental. S’uneix, en la modalitat d’ajudes per a la presentació de resultats en congressos, el protocol per a infermeria en el tractament de trastorn per consum d’opiacis, aportat per l’infermer especialista en salut mental Ángel Olmo en el Congrés Nacional d’Infermeria de Salut Mental celebrat el passat octubre.

Addicció a videojocs
Dins de les ajudes destinades per la Fundació per a la publicació d’articles científics amb la salut mental com a epicentre emergeixen en aquest 2020 varis del doctor Haro sobre els trastorns de personalitat en adolescents amb addicció als videojocs, sobre consum de cocaïna i patologia dual i sobre Malaltia de Parkinson després de psicocirurgia de l’addicció a la cocaïna. Completa la llista de publicacions de l’especialista en Psiquiatria un article titulat: ‘Professionals de la salut “kamikazes” durant la pandèmia de Covid-19: coratge moral i propòsit en la vida com a mediadors de psicopatologia’.

Gonzalo Haro forma part de la Xarxa de Trastorns Addictius (XTA), finançada per l’Institut de Salut Carles III del Ministeri de Sanitat i Consum i constituïda per diferents grups d’investigació biomèdica, que té com a repte investigar els orígens dels processos addictius, les seues manifestacions clíniques i el seu impacte social per a proporcionar eines d’intervenció terapèutiques i socials que ajuden a reduir l’impacte de les addiccions i les patologies associades. L’objectiu general de la XTA és aconseguir que l’addicció a drogues siga tractada com una malaltia mental, incorporada al sistema públic de salut, i aportar a través de la investigació sobre fisiopatologia, etiopatogènia, terapèutica i prevenció, una solució a aquesta malaltia.

Jornades de Gènere
Precisament la XTA col·labora el pròxim 11 de desembre en les XIV Jornades de Gènere, organitzades per la Societat Espanyola de Patologia Dual i que porten per lema ‘De les diferències sexuals a la igualtat de gènere’. El doctor Gonzalo Haro presideix el comité organitzador de l’esdeveniment, durant el qual es farà lliurament, sota el patrocini de la Fundació l’Hospital Provincial de Castelló, del Premi a Millor Comunicació Oral de Projecte d’Investigació i del Premi a Millor Comunicació de Cas Clínic.

MÉS DE L'AUTOR

EMPRESA

ENTRADES RECENTS