L’ajuntament de València bonifica l’IBI a diversos col·lectius fallers, culturals i agraris

3509

L’Ajuntament de València ha recollit algunes de les propostes plantejades des de diversos col·lectius professionals i empresarials a les Ordenances Fiscals 2020, que seran aprovades de manera definitiva dijous que ve pel Ple de l’Ajuntament. Entre elles, s’ha acordat bonificacions de l’IBI (Impost sobre Béns immobles) per a diferents col·lectius comercials, artesanals i artístics.

El regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, ha explicat que es preveu bonificar el 95% de l’IBI als comerços tradicionals i emblemàtics de la ciutat que formen part del registre impulsat fa més de set anys, però ha assenyalat que es propiciarà la creació d’un nou registre més ampli, per les dificultats i restriccions d’accés que presenta l’actual. D’esta manera, els locals històrics, tradicionals i estratègics podran formar part i beneficiar-se d’avantatges fiscals, accedir a promocions i subvencions i gaudir d’ajudes, en resposta a allò plantejat per l’Associació d’Empresaris del Comerç.

Així mateix, tindran també bonificació del 95% tots els tallers o activitats de construcció de Falles i similars, segons la proposta plantejada des del Gremi d’Artistes Fallers. I també es manté la mateixa bonificació (95%, la màxima permesa) per a les terres agrícoles en explotació, la qual cosa s’hauran d’acreditar mitjançant certificat expedit pel Consell Agrari Municipal.

Finalment, el regidor s’ha referit també a la bonificació del 60% prevista per a espais estables dedicats a les arts escèniques. I així mateix, a les bonificacions que existixen per als vehicles elèctrics, que es mantenen; i queden exempts els vehicles històrics i els tractors d’ús agrícola.

En total, s’han rebut 40 al•legacions a les Ordenances Fiscals, bona part d’elles des d’entitats professionals i empresarials com les citades, i que han sigut acceptades i incorporades en un ampli percentatge, ha explicat el regidor. No obstant això, cap entitat ha plantejat esmenes als Pressupostos Municipals 2020, ha continuat l’edil, i totes les al·legacions rebudes ho han sigut des dels grups polítics municipals.

Els Pressupostos Municipals per a l’exercici 2020 han registrat 150 al·legacions: 8 des del grup municipal Vox, 31 des del Grup Municipal Popular, i prop de 200 des del Grup Municipal Ciutadans.

Tal com ha explicat el regidor d’Hisenda, no s’ha acceptat cap de les propostes d’estos grups polítics: «en el cas de les de Vox perquè, en coherència amb la seua ideologia són molt preocupants, i plantegen directament donar de baixa partides com les de Cooperació Internacional i Migració», ha afirmat Ramón Vilar.

Respecte a les al·legacions del Grup Popular, ha continuat Vilar, s’han rebutjat «perquè són incoherents, atés que malgrat que quantifiquen les seues propostes, reclamen alhora increment de despeses i reducció d’ingressos: el càlcul reflectix que proposen altes en les despeses per import d’11 milions d’euros, mentre demanen una reducció d’ingressos de prop de 20 milions», ha explicat el regidor.

Finalment, el delegat d’Hisenda ha lamentat les propostes del Grup Ciutadans, «que van a pes», ha manifestat, «ja que no plantegen ni una sola quantificació, o directament són incuantificables i es queden en meres declaracions generals d’intencions».

COMPARTIR