La Junta de Govern Local ha aprovat este divendres la creació d’una Comissió municipal permanent de coordinació per a fer front i previndre l’extensió de la pandèmia a la ciutat. Així ho han anunciat este matí, al final de la sessió de la Junta, la vicealcaldessa i portaveu municipal, Sandra Gómez, i el vicealcalde i portaveu, Sergi Campillo. Els dos han detallat les mesures aprovades hui en el marc de la crisi sanitària mundial.
Tal com ha assenyalat Gómez, «estem en un moment d’alerta generalitzada i per això volem transmetre que hi ha una absoluta coordinació entre les administracions públiques valencianes, tant amb les mesures impulsades des de la Generalitat com del Govern d’Espanya». La Comissió especial constituïda està presidida per l’alcalde, Joan Ribó, i integrada per Gómez i Campillo, així com altres membres del Govern, com el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, els caps dels serveis de Bombers, Policia Local, la Secretaria General de l’Ajuntament i Medicina Laboral Municipal. Tots ells seran les persones encarregades d’anar unificant les decisions que afecten els serveis públics, atés que el Consistori té, a més de les competències en matèria de prevenció i emergència de la ciutat, també els servicis d’atenció i recepció de públic.
En este context, la Junta de Govern ha aprovat també la constitució del Centre de Coordinació Operativa Municipal, CECOPAL, per a gestionar les diverses situacions que es produïsquen en el marc d’esta agència sanitària i relacionades amb les mesures de protecció civil i emergències que afecten directament la societat civil, en coordinació amb l’Agència Valenciana d’Emergències de la Generalitat.
La Junta ha aprovat també la tramitació d’emergència de les despeses sanitàries necessàries per a la salvaguarda de la salut en l’actual situació sanitària de pandèmia. S’ha autoritzat les delegacions de Salut, Sanitat Pública i Consum, així com la delegació de Gestió de Recursos i Serveis Centrals, a efectuar les despeses necessàries per a salvaguardar la salut tant de les i els empleats de l’Ajuntament, com de la ciutadania i persones usuàries dels servicis municipals.
Estes despeses podran realitzar-se durant un període d’actuació d’un mes des de la data d’este acord, tal com preveu la declaració d’emergència sense necessitat de cobertura pressupostària ni de suport contractual.
GARANTIR LA NETEJA, ELEMENT DE PRIMERA NECESSITAT
Per part seua, el vicealcalde, Sergi Campillo, s’ha referit a les mesures aprovades respecte a servicis essencials per a la ciutat, com la neteja i recollida de residus. «És molt important establir els escenaris futurs que es podrien donar en el marc d’esta crisi sanitària –ha explicat Campillo- ja que la no recollida podria comportar problemes més greus fins i tot».
Per això, s’ha ordenat una previsió de servicis mínims de recollida de neteja davant la possible eventualitat d’un decret normatiu que establisca mesures relacionades amb la propagació del virus. Sergi Campillo ha assenyalat que hui dia «estem en una situació relativament tranquil·la a la ciutat de València, amb una evolució de la malaltia relativament moderada en comparació amb altres comunitats; però cal preveure tots els escenaris futurs possibles, així que s’han establit ja eixos escenaris i què caldria fer en cadascun d’ells». En el pitjor dels casos, ha explicat el vicealcalde, es preveuen uns servicis mínims obligatoris per a les empreses de recollida i neteja, amb especial èmfasi en la recollida de residus hospitalaris, de mercats i supermercats, estris, i també la neteja de contenidors; a més es preveu la possibilitat d’afegir additius desinfectants als serveis d’aigualeig i rentada de contenidors, si fora aconsellable.
De manera paral·lela, s’ha comunicat a les empreses concessionàries que el dispositiu especial de neteja i recollida preparat per a les Festes de Falles es trasllada a la possible data del 15 al 19 de juliol. Se suspén i s’ajorna tota la programació especial de neteja, encara que ara mateix es fa necessari actuar per a retirar el que ja hi havia als carrers. El regidor ha assenyalat que les empreses concessionàries han establit, a iniciativa pròpia i de forma consensuada amb la seua plantilla laboral, les mesures preventives relatives a la concentració de personal màxim en les activitats de neteja i desinfecció per a contribuir a minorar els riscos de propagació de la malaltia.
D’altra banda, s’han aprovat també els criteris i mesures a seguir en els casos de COVID-19, en relació als cementeris, tanatoris i crematoris de titularitat municipal. Com ja s’ha informat, es prohibeix la prestació del servei de sales-vetla de cadàvers i les celebracions religioses i laiques en els espais habilitats a este efecte en els tanatoris-crematoris de la ciutat de València de caràcter públic.
Finalment, des del Servei de Jardineria Sostenible s’assumeixen «totes les mesures possibles per a mantindre uns serveis mínims de manteniment de jardins i poda d’arbratge viari», en el context de l’epidèmia de COVID-19.
El vicealcalde, Sergi Campillo, ha conclòs la seua intervenció assenyalant el compromís i la responsabilitat de la Corporació davant esta crisi. «L’Ajuntament ha de continuar funcionant; és fonamental que continue funcionant i, òbviament amb les mesures de precaució necessàries, hem de mantindre la normalitat institucional i el funcionament dels òrgans i les comissions que, a més, són els espais on l’Oposició té oportunitat per a preguntar al govern i mantindre un diàleg constant davant esta situació».
En similars termes s’ha manifestat la vicealcaldessa, Sandra Gómez, qui ha afirmat que «este Ajuntament estarà molt pendent del que es decreta tant pel Govern d’Espanya com per la Generalitat que són els qui tenen les competències. Des de l’Ajuntament no improvisarem: hem constituït dos òrgans per a treballar conjuntament de manera coordinada amb la resta d’administracions i estarem al que es determine per part de les entitats competents».