Nous centres socials per a l’interior de Valencia per a combatre la despoblació

1473

La Diputació de València, la Generalitat i els ajuntaments continuen harmonitzant les seues accions en matèria d’infraestructures socials. En aquest sentit, la vicepresidenta de la Corporació provincial, Maria Josep Amigó, la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando, a més dels directors generals Mercè Martínez i Antonio Raya han mantingut una reunió de treball amb els alcaldes i responsables municipals d’Ademús, Agullent, Aras de los Olmos, la Font de la Figuera, Meliana i Mislata amb el propòsit d’establir les bases per a la construcció de sis nous centres socials comarcals de titularitat pública en aquestes mateixes localitats. Uns projectes per als quals la Diputació de València invertirà 11.019.428 euros durant els exercicis 2018 i 2019.

Maria Josep Amigó s’ha mostrat especialment satisfeta del transcurs d’aquestes reunions, «perquè s’ha pogut comprovar una actitud propositiva per part dels alcaldes, els quals estan treballant per posar en marxa aquestes infraestructures que responen a una clara demanda ciutadana».

La vicepresidenta ha subratllat que la inversió d’aquests 11 milions, sumats als prop de sis milions invertits en 2017, «permetrà la creació de més de 500 noves places públiques en centres socials d’abast comarcal, distribuïts territorialment per 10 comarques diferents de la demarcació de València». Una circumstància que «afavorirà noves oportunitats laborals», a més de promoure «la igualtat d’oportunitats i l’accés a la prestació de serveis socials, independentment de quin siga el lloc de residència».

Així mateix, Maria Josep Amigó ha considerat la materialització d’aquest projecte com a «modèlic» pel que respecta «a la col·laboració insterinstitucional: l’Ajuntament aporta el sòl o els edificis municipals a rehabilitar; la Conselleria estableix les prioritats a partir de criteris objectius i s’encarrega de cobrir les despeses derivades del funcionament dels centres; mentre que la Diputació finança la seua construcció».

Autonomia social

Per la seua part, la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando, ha valorat que aquests sis nous centres «resultaran molt enriquidors i ens permetran anar cobrint, poc a poc, les necessitats d’atenció social bàsiques, especialment en aquelles zones rurals i en les comarques d’interior».

«Pensem que resulta molt important treballar a partir de l’autonomia social, acompanyar els majors en el seu estadi d’envelliment i atendre’ls en cada moment amb les necessitats reals que requereixen», ha explicat Helena Ferrando.

La diputada responsable de l’àrea de Benestar Social, Mercedes Berenguer, ha apuntat que les ajudes que gestionarà Benestar Social van destinades directament «a millorar la qualitat de vida de les persones». Actuacions necessàries, ha assegurat, «per donar resposta als seus problemes i millorar la seua qualitat de vida», en aquest cas, a través d’aquests centres que seran «llocs de trobada i socialització».

17 milions en infraestructures socials

En concret, dels 11.019.428 euros contemplats en aquest segon programa bianual (2018-2019) de col·laboració en matèria d’infraestructures socials, 816.441 euros es destinaran a sufragar la rehabilitació d’un edifici municipal en Ademús que albergarà un Centre de Dia per a persones majors (35-40 places) i un taller ocupacional per a persones amb diversitat funcional.

La localitat d’Agullent comptarà amb 600.615 euros per a la construcció d’un Centre de Dia per a persones majors, el qual disposarà de 25 noves places. De la mateixa manera, que Aras de los Olmos rebrà 177.143 euros per a la rehabilitació d’un edifici de titularitat municipal que albergarà un centre social multifuncional per a persones majors de 65 anys que viuen soles.

D’altra banda, la Font de la Figuera comptarà amb una disposició econòmica per valor d’1.322.856 euros per a la construcció d’un Centre de Dia per a persones majors, dotat amb 40 places. Meliana rebrà 3.706.437 euros per a un nou Centre de Dia per a persones majors amb una disposició d’entre 60 i 100 places. Mentre que Mislata comptarà amb 4.395.938 euros per a sufragar el projecte de rehabilitació de l’antic Hospital Militar, el qual acollirà una residència de tercera edat dotada amb 40 places i un Centre de Dia habilitat per a 60 persones.

El conjunt d’aquestes infraestructures se sumen a les finançades durant l’exercici 2017 per valor de 5.589.725 euros. Aquest és el cas del projecte per a la construcció del Centre de Dia de malalts mentals i el Centre d’Integració i Rehabilitació (CRIS) de Carcaixent; la residència per a persones amb diversitat funcional intel·lectual de Paterna; el projecte de residència per a persones amb diversitat funcional intel·lectual i Centre de Dia de Sueca; i el Centre de Recepció de Menors de Llíria.

COMPARTIR