Ángel Chico, gerent de Bodegas Vetusta

2111

Ángel Chico es el gerent de Bodegas Vetusta, un celler que va neixer l’any 2006, encara que el cultiu de raïm va començar uns anys abans, en 1998. Actualment tenen una producció de 50.000 botelles anuals i busquen la manera de possicionar-se en el complicat mercat del vi, tant nacional com internacional, amb uns prometedors primers contactes.

Quin és el seu paper dins del celler?

Actualment sóc soci del celler, gerent, tècnic de camp, director comercial… tot el que faça falta.
Enguany hem crescut i ja tenim 4 persones treballant; un cellerer i un encarregat de camp, a més d’un assessor enològic i una persona en administració.

Quina és la filosofia de Bodegas Vetusta? Des que vau començar fins hui com ha evolucionat. On la veu d’ací a 10 anys?

La nostra filosofia naix en la vinya i després d’aprendre molt d’ella i del nostre terrer vam decidir portar tot això a una botella de vi, el nostre objectiu és elaborar vins que expressen fidelment el raïm i el sòl de què procedixen.
D’ací a 10 anys nostre objectiu se centra a tindre 50 hectàrees en plena producció, aconseguir elaborar tot el nostre raïm i comercialitzar tot eixe vi, embotellat davall una marca ben posicionada i que s’haja guanyat el respecte dins dels grans vins i grans marques de vins espanyols.

Què té Vetusta que la diferencie d’altres cellers?

L’únic factor diferenciador i inimitable és el raïm propi.
Jo dic que tots podem comprar la màquina que ha comprat el veí, contractar un enòleg que també el pot contractar un altre, fer un celler molt bonic, que també el pot fer el veí, però, una cosa està clara i és la que em diferencia, només nosaltres podem elaborar el nostre raïm i això és l’única cosa que ningú pot copiar.

Quins beneficis destacaries del vostre terreny? I algun defecte?

Un factor important de les nostres vinyes és l’altura. Totes les nostres vinyes estan situades a més de 900 m d’altura, amb això busquem maduracions més lentes a causa d’eixes diferències de temperatura entre el dia i la nit durant els mesos de maduració, a l’estar més alt esta variació tèrmica és major.
És difícil concretar beneficis o defectes en els nostres terrenys perquè l’única cosa que tenen en comú és l’altura i l’edat, però per tota la resta cada u és molt diferent de l’altre. Açò és un avantatge per a nosaltres ja que el que li falta al raïm d’una zona el podem compensar amb la d’una altra , això dóna als nostres vins complexitat i s’aconseguix amb una bona selecció en celler a l’hora de decidir quanta raïm i que zona fiquem en cada depòsit.

Acabeu de llançar el primer Vino de Hielo de la DO Ribera del Duero. Com surt este projecte?

La campanya passada vam decidir deixar una zona concreta en la nostra vinya d’Aranda per a fer un vi dolç. Hi ha diverses maneres d’elaborar un vi naturalment dolç, és a dir sense afegir sucres, amb el propi sucre del raïm concentrant-la primer tot el possible abans de començar la fermentació. Bàsicament hi ha tres maneres; per dessecació del raïm, deixant que la botritis la desseque o congelant-la. Este últim mètode és el menys comú i va ser pel que ens decidim.
Vam arreplegar el raïm un 27 de novembre amb 2 graus sota zero i després la congelem un poc més per a poder premsar-la a 11 graus negatius, que és la temperatura idònia per a l’elaboració d’este tipus de vins. Eixe most superconcentrat i molt fred (-3 graus) ho deixem fermentar durant 3 mesos i mig, la fermentació es para per si mateixa i el vi es va parar a 17º d’alcohol i 80 gr/l de sucre. Ho deixem reposar durant uns mesos i ho embotellem en el mes d’agost.

És molt distinta la forma d’elaboració d’este vi de gel, que li fa tan especial?

És molt diferent, primer el rendiment és molt baix, passant d’un 70% (kg raïm/litres de vi) que és el normal a un 40 % que es té en este vi. Després la fermentació és complicada perquè els rents han de treballar a molt baixa temperatura i tens el risc que es pare en qualsevol moment .
Tot el procés és molt laboriós perquè cal estar pendent d’ell durant molts mesos mesurant temperatures i densitats. Després el procés d’embotellat i etiquetatge és també molt laboriós, ja que és totalment manual i d’una en una.

Actualment heu elaborat només 430 botelles, és possible elaborar més en un futur?

Si, la nostra intenció és seguir elaborant-ho tots els anys que les circumstàncies meteorològiques ens ho permeten.
Molta mas quantitat no es pot fer ja que l’ideal és premsar tot el raïm en un mateix dia si no es descongela i el procés s’espatla. Fixa’t que per a només eixes botelles vam estar 5 hores premsant. Jo crec que podríem fer com a màxim unes 1.000 botelles.

Amb què podem maridar el vostre vi de gel?

Va molt bé en postres, a mi personalment m’agrada més amb postres amb crema o nata que amb xocolate i molt bé amb formatges no molt forts.
També en aperitius amb fumats va molt bé.

Hi ha algun altre projecte nou per un futur pròxim?

Enguany amb les noves instal·lacions i tot el creixement que hem tingut passant de 20.000 a 50.000 botelles ens hem donat una treva en el tema del vi de gel. El que sí que hem començat a fer són unes microelaboracions per parcel·la, elaborant dos o tres bótes de cada una. Una selecció de raïm de cada zona determinada per a elaborar-les a part i diferenciar quins vins sorgixen de cada zona. El projecte té un termini d’uns 5 anys, fent-ho igual i agafant el raïm del mateix lloc.

Què penses de la tendència ecològica del mercat?

Per a mi ja no és una tendència, és una realitat. Nosaltres cultivem la vinya de forma ecològica des de fa mes de 5 anys encara que ens hem certificat ara.
Crec que l’ecologisme no és una tendència ni una moda, ha de ser una filosofia pròpia, ni millor ni pitjor que altres. Has de ser ecològic perquè sents que és el millor per a les teues vinyes i els teus vins, no perquè estiga de moda. Si no el fas convençut és millor no fer-ho.

Quina presència teniu en mercats exteriors? Quals són els mercats potencials per a vosaltres?

Actualment encara no hem començat a exportar. Tenim diversos contactes i estem manant mostres a uns quants països però encara no hi ha res concretat. El nostre objectiu és començar enguany a manar producte a EUA.

I finalment a qui li regalaries una botella de vi?

Li regalaria una botella de va vindre a algú a què no li agrada el vi i si aconseguira que li agradara encara que siga un poquet i començara a beure vi, seria el tio mes feliç del món!!

COMPARTIR